Otkriće nafte i plina desetak kilometara istočno od Kutine

Autor: Mladen Miletić , 02. rujan 2024. u 14:49
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Bušotina je, stoji u priopćenju, ispunila očekivanja probušivši projektom predviđene naslage i otkrila zasićenje ugljikovodicima u nekoliko intervala.

Tvrtka Vermilion Zagreb Exploration, u vlasništvu kanadskog Vermilion Energy, obavijestila je Agenciju za ugljikovodike o komercijalnom otkriću nafte i plina na istražnoj bušotini Zbjegovača-1 Istok (Zbj-1IS), desetak kilometara istočno od Kutine. Istražni prostor SAVA-07 površine je 2032 četvorna kilometra i prostire se većim dijelom preko Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te manjim dijelom ulazi u Požeško-slavonsku županiju.

Izrada istražne bušotine Zbjegovača-1 Istok započela je 15. siječnja, a 10. veljače dosegnuta je konačna dubina bušotine od 2370,6 metara. Bušotina je, stoji u priopćenju, ispunila očekivanja probušivši projektom predviđene naslage i otkrila zasićenje ugljikovodicima u nekoliko intervala.

Podsjetimo, tvrtka Vermilion Zagreb Exploration je u ožujku 2020. s Vladom RH potpisala Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor SAVA-07. U ožujku im se kao partner na projektu pridružuje Ina, te su dvije tvrtke potpisale sporazum o suradnji prema kojemu će Vermilion zadržati 60% udjela i ulogu operatora, a Ina će imati 40% udjela. Blizina postojeće Inine infrastrukture za proizvodnju nafte i plina smanjuje ulaganje u infrastrukturu, što posljedično omogućuje brže puštanje u proizvodnju. Prema proizvodnim profilima početak proizvodnje planiran je tijekom 2025., i to u trajanju od 20 godina. Ukupne rezerve novootkrivenih količina iznose 4,4 milijuna boe (milijuni ekvivalenta barela nafte) što polje Zbjegovača stavlja u top5 eksploatacijskih polja prema 2P rezervama u RH.

Komentirajte prvi

New Report

Close