Akvizicija koja mijenja bankarsku mapu Europe

Autor: Ana Blašković , 12. rujan 2024. u 11:29
Andrea Orcel, čelnik talijanske banke, koja želi ojačati svoju prisutnost na njemačkom tržištu na koje je ušla prije prije 20-ak godina, Foto: PD

Talijanski kreditor za 4,49 posto dionica njemačke banke platio 702 milijuna eura.

Talijanska bankarska grupacija UniCredit, vlasnik domaće Zagrebačke banke, kupila je od njemačke države udio u Commerzbanku za nešto više od 700 milijuna eura, objavila je u srijedu njemačka vlada. Prošli tjedan njemačka država objavila je da namjerava postupno smanjivati ​​vlasnički udio u Commerzbanku.

U srijedu izvijestili su da su UniCreditu za nekih 702 milijuna eura prodali paket od 4,49 posto dionica. Talijani su bili spremni platiti više no što su dionice u utorak navečer vrijedile na burzi, stoji u priopćenju njemačke financijske agencije. Cijeli paket dionica prodan je UniCreditu jer je njegova ponuda “znatno nadmašila” sve ostale.

Vladin udio 12 posto

Prodajna cijena iznosila je 13,2 eura po dionici što je za šest centi više od cijene na zatvaranju trgovine na burzi u utorak. Prodajom nešto više od 53 milijuna dionica, udio njemačke vlade u Commerzbanku smanjio se na 12 posto. Država je time zadržala poziciju najvećeg dioničara Commerzbanka, a UniCredit je zauzeo treće mjesto. Na drugom je mjestu, s udjelom od oko sedam posto, američki financijski div Blackrock, koji drži dionice putem raznih fondova.

Talijanska banka potvrdila je u priopćenju da je “stekla vlasnički udio koji je ekvivalent oko devet posto udjela u temeljnom kapitala Commerzbanka”. Reuters je objavio da se glavni izvršni direktor UniCredita Andrea Orcel obratio ranije u srijedu obratio rukovodstvu njemačkog Commerzbanka pozivajući ih na pregovore o mogućem spajanju, rekao je dobro upućeni izvor.

Najsnažniji interes

Interes talijanske bankarske grupacije kupnjom manjinskog udjela dosad je najsnažniji pokazatelj da taj kreditor želi kupiti Commerzbank. Glasnogovornik Commerzbanka, koji je rekao da će održati sastanak odbora u srijedu kako bi se raspravljalo o UniCreditu, nije potvrdio ni zanijekao informacije. UniCredit nije bio dostupan za komentar.

UniCredit je ušao na njemačko tržište prije 20-ak godina kupnjom HypoVereinsbanka u transakciji vrijednoj oko 15 milijardi eura. Krajem 2009. godine HVB je promijenio ime u UniCredit Bank, a sredinom prosinca prošle godine promijenio je i pravni status u društvo s ograničenom odgovornošću. Commerzbank je njemačka komercijalna banka s podružnicama i uredima u gotovo 50 zemalja. Njegova podružnica mBank u Poljskoj je digitalna banka koja posluje i u Češkoj i Slovačkoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close