U koronakrizi plasirali više sredstava na tržište nego sve poslovne banke zajedno

Autor: Borivoje Dokler , 04. studeni 2020. u 14:00
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zbog velikog interesa poduzetnika ukupna vrijednost HAMAG-BICRO-vih mjera pomoći gospodarstvu, koja je inicijalno iznosila 1,14 milijardi kuna, povećana je na tri milijarde kuna

Pojava korona virusa i kriza koja je nastala zbog toga duboko se odrazila na gospodarstvo u cijelome svijetu. Posljedice su osjetili svi, a posebno su se na udaru našli mali i srednji poduzetnici. Zbog toga su mnoge zemlje svoje mjere pomoći usmjerile najviše prema njima. Kod nas je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije među prvima, već u ožujku, započela provedbu paketa mjera za likvidnost mikro, malih i srednjih tvrtki, a koju je usvojila Vlade RH. Poduzetnici su te mjere, prepoznali kao vrlo povoljne i jedine trenutno dostupne u tom trenutku na tržištu, što se ogleda u velikom broju pristiglih zahtjeva. Od tada je zaprimljeno višestruko više zahtjeva za zajmove, nego za cijelu prethodnu godinu.

Angažirali sve kapacitete

“Tijekom 2019. godine Agencija je zaprimila i obradila ukupno 1782 zahtjev za zajmove i jamstva, dok je od samog početka koronakrize, od ožujka 2020., zaprimljeno gotovo 6179 zahtjeva za zajmove i jamstva i 1469 zahtjeva za moratorij, ukupno gledano 7648 različitih zahtjeva. Taj broj nije konačan s obzirom na to da je poduzetnicima još uvijek na raspolaganju osam Programa za financijske instrumente”, poručuju uz HAMAG-BICRO-a i ističu kako je ukupno obrađeno do sada 7264 zahtjeva, u vrijednosti više od 1,8 milijardi kuna, a među njima su svi COVID 19 zajmovi za obrtna sredstva, kao i ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva. Vrijednost ukupno odobrenih sredstava za 3247 odobrenih zajmova za Covid 19 te za ESIF Mikro zajmove za obrtna sredstva iznosi 1,37 milijardi kuna. Imajući u vidu broj obrađenih zahtjeva iz paketa mjera pomoći poduzetnicima, HAMAG-BICRO je u koronakrizi, na nacionalnoj razini plasirao više sredstava na tržište nego sve poslovne banke zajedno.

U Agenciji ističu da su s obzirom na veliki broj zaprimljenih zahtjeva angažirali sve dostupne kapacitete, poštujući definirane pravilnike i procedure. “Potrebno je napomenuti da značajan broj poduzetnika prilikom predaje zahtjeva nije predao kompletnu dokumentaciju na što je HAMAG-BICRO reagirao unutarnjom reorganizacijom rada kako bi svi poduzetnici dobili priliku upotpuniti i tako kompletirati dokumentaciju. Daljnja brzina obrade takvih zahtjeva ovisila je i o brzini dostave tražene dokumentacije. Time se mogućnost diskvalifikacije zbog nepotpune dokumentacije svela na minimum”, objašnjavaju iz HAMAG-BICRO-a i otkrivaju kako rade na tome da svim korisnicima zajmova produže mogućnost moratorija na dodatnih šest mjeseci, odnosno do 1 srpnja 2021. godine.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanac ističe kako je zbog velikog interesa poduzetnika ukupna vrijednost mjera pomoći gospodarstvu, koja je inicijalno iznosila 1,14 milijardi kuna, povećana je na tri milijarde kuna. “HAMAG-BICRO putem različitih programa poduzetnicima pruža potporu u svim fazama rasta tvrtke, od ideje i razvoja, preko komercijalizacije, pa sve do unaprjeđenja poslovanja i internacionalizacije. Upravo je programima istraživanja, razvoja i inovacija u posljednjih nekoliko godina Agencija, kroz 631 projekata, potaknula investicije vrijedne 2,7 milijardi kuna. U sklopu navedenih programa, osigurana je i najvećim dijelom dodijeljena potpora od 1,3 milijardi kuna bespovratnih sredstava”, istaknuo je Vrbanac.

EU projekti idu dalje

Iz HAMAG-BICRO-a poručuju i kako se svi EU projekti koje je Agencija započela u ovom programskom razdoblju i dalje realiziraju prema planu. Dakle, osim aktualnog paketa mjera na kojem je HAMAG-BICRO intenzivno radio, paralelno se radi i na finalizaciji, za Hrvatsku, prvog programskog razdoblja 2014.-2020. Osim toga, Hrvatska će dobiti dodatnih 10 milijardi eura iz paketa European recovery plan za pomoć, od kojih će veći dio biti namijenjen gospodarstvu pogođenom koronakrizom. Sredstva su namijenjena podršci zaposlenicima, malim i srednjim poduzećima, digitalnoj transformaciji te najpotrebitijim sektorima. U suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja završena je i evaluacija te je HAMAG-BICRO započeo s ugovaranjem za dodjelu bespovratnih sredstava iz Javnog poziva IRI 2, ukupne prijavljene investicijske vrijednosti projekata preko 4,8 milijarde kuna.

7648 zahtjeva

za zajmove, jamstva i moratorije HAMAG-BICRO primio je od početka koronakrize do danas

Projekti kroz ovaj poziv trebaju dovesti hrvatsko gospodarstvo na višu razinu konkurentnosti kroz stvaranje novih, inovativnih proizvoda i usluga i time utjecati na profitabilnost i konkurentnost poduzetnika. Osim toga, započeo je i postupak dodjele bespovratnih sredstava za Poziv Integrator koji će generirati novih 200 milijuna kuna investicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close