Srpanjskom rastu imovine mirovinaca važan ‘poguranac’ dao uzlet Končara

Autor: Jadranka Dozan , 26. kolovoz 2024. u 13:11
Foto: Igor Kralj / Pixsell

U odnosu na lipanj vrijednost portfelja porasla za pola milijarde ili 2,2 posto.

Vrijednost mirovinske štednje u fondovima drugog stupa krajem srpnja iznosila je 22,12 milijardi eura, što je u odnosu na mjesec prije čak 2,2 posto ili oko pola miijarde eura više. Rastu ukupne neto imovine više nego inače prošli su mjesec pridonijeli i priljevi (neto) mirovinskih doprinosa. Kao posljedica rasta zaposlenosti i plaća tijekom srpnja u obvezne mirovinske fondove (OMF) slilo se, naime, rekrdnih 132 milijuna eura doprinosa, što je u usporedbi s istim lanjskim mjesecom 20 posto više. Istodobno su pak isplate iz OMF-ova iznosile nešto manje od 42 milijuna eura.

No, evidentno je da je i mimo neto priljeva doprinosa imovina OMF-ova značajno porasla, odnosno da je i vrijednost “zatečenog” portfelja solidno porasla. Iz zbirnih podataka Hanfe proizlazi, primjerice, da je vrijednost imovine u domaćim dionicama porasla za više od 163 milijuna eura, na 3,1 milijardu (u inozemnima je ostala na lipanjskih 2,1 milijardu). Zna li se u kojim većim kompanijama u smislu tržišne kapitalizacije “mirovinci” imaju (zbirno) značajnije udjele, a imajući u vidu i neke od najvećih dobitnika u pogledu srpanjskog rasta burzovnih cijena, može se razabrati i koje dionice nose nemale zasluge za srpanjski rast imovine OMF-ova. Već grube računice pokazuju da su tome znatan doprinos dale vlasničke pozicije mirovinaca u Končaru.

U domaćim dionicama 14%

Mirovinski fondovi (obvezni i dobrovoljni) drže približno polovicu temeljnog kapitala Končara, a njegove dionice prošli su mjesec na vrijednosti dobile čak 42%, čime je tržišna kapitalizacija kompanije porasla za više od 280 milijuna eura (na gotovo 952 milijuna). Kako je približno polovina dioničkog kapitala Končara u porfteljima tih fondova, samo na pozicijama u toj kompaniji vrijednost imovine mirovinaca prošli je mjesec porasla za približno 140 milijuna eura.

Kad je riječ o dioničkom dijelu portfelja (statički gledano) otprilike 30-ak milijuna povećanja vrijednosti došlo je, primjerice, i od prošlomjesečnog rasta vrijednosti dionica HT-a (5,3%) i Podravke (3,5%), dviju kompanija čija se tržišna kapitalizacija izražava u milijardama eura (HT na kraju srpnja oko 2,5, a Podravka nešto više od 1,1 milijardu). Ugrubo, u ostatku portfelja domaćih dionica srpanj je rezultatski u konačnici bio “neutralan”. Slijedom svega, podaci Hanfe pokazuju da je zastupljenost ulaganja obveznih mirovinskih fondova u domaće dionice u srpnju blago porasla, na 14 posto ukupne imovine, a računaju li se i izravna ulaganja u inozemne, u dionicama je krajem prošlog mjeseca bilo ukupno 23,7 posto imovine ili više od 5,2 milijarde eura.

Prinosi na tržištu duga

U komentaru mjesečnog izvješća analitičari Hanfe navode da su obveznička ulaganja OMF-ova na kraju srpnja iznosila 13,4 milijarde eura ili 60,6% imovine, što je blago smanjenje udjela (za 0,6 bodova) na mjesečnoj raziini. No, ostaje primijetiti da su krajem srpnja prinosi na tržištima duga pod utjecajem vijesti vezanih uz kamatne politike vodećih središnjih banaka zabilježili pad. Posljedičan rast cijena obveznica (ponajprije državnih) također je pozitivno utjecao na vrijednost imovine. U portfeljima OMF-ova desetak posto imovine ili oko 2,2 milijarde eura je pak uloženo u investicijske fondovima, s tim da se ta ulaganja najvećim dijelom (1,8 milijardi eura) odnose na inozemne UCITS fondove.

Računajući od početka godine prinosi OMF-ova do kraja srpnja za fondove kategorije A, u kojoj su uglavnom mlađi članovi pa ih karakterizira i veći udjel dionica, iznosili su u prosjeku 9,3%. Fondovi kategorije B, koji ujedno imaju i najbrojnije članstvo, s krajem prošlog mjeseca su bili na 6,5% prinosa, dok su oni kategorije C, s članstvom koje je bliže dobi umirovljenja pa uglavnom ulažu u državne obveznice, u plusu od 1,5%.

Komentirajte prvi

New Report

Close