Poznata banka ponovo snizila kamatne stope

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2024. u 14:12
Foto: Pixabay

Prema Federaciji švicarske industrije satova, u svibnju je smanjen i izvoz satova.

Švicarska središnja banka (SNB) ponovo je u četvrtak snizila kamatne stope, za još četvrtinu postotnog boda, istaknuvši popuštanje inflacije na početku godine. 

Referentna kamatna stopa u Švicarskoj tako sada iznosi 1,25 posto, objavila je središnja banka.

“Temeljni inflatorni pritisak ponovno se smanjio u usporedbi s prethodnim kvartalom. S današnjim smanjenjem kamatne stope SNB može održavati odgovarajuće monetarne uvjete”, navodi se u bančinom priopćenju.

Inflacija je u prvom tromjesečju oslabila na 1,2 posto, s 1,6 posto u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca, pokazuju izračuni središnje banke.

U svibnju rast cijena blago je ubrzao, na 1,4 posto, odražavajući poskupljenje turističkih usluga i naftnih proizvoda i više najamnine stambenog prostora, ali je još uvijek u ciljanom rasponu od nula do dva posto i signalizira stabilnost cijena, prema SNB-ovoj definiciji, i to već gotovo godinu dana. 

Isti postotni rast cijena SNB očekuje i u drugom tromjesečju, uz očekivani vrhunac inflacije u razdoblju od srpnja do rujna i prognoziranu stopu od 1,5 posto, procjenjuju u banci.

Blago su snizili procjene inflacije u razdoblju od drugog tromjesečja iduće godine do prvog tromjesečja 2027. kada bi trebala iznositi 1,1 posto.

SNB je danas ponovo snizio kamatne stope upravo zbog sniženih prognoza inflacije, rekao je guverner Thomas Jordan.

Odvojeno je u četvrtak carinska uprava objavila podatke o vanjskotrgovinskoj bilanci koja pokazuju povećanje viška u razmjeni s inozemstvom u svibnju na 4,1 milijardu franaka, s 3,8 milijardi u travnju.

U svibnju je izvoz realno smanjen za 3,5 posto na mjesečnoj razini, a uvoz za 4,3 posto, pokazuju podaci carinske uprave.

Trgovinski višak tako je povećan jer je pad uvoza nadjačao pad izvoza.

Izvoz strojeva i elektronike u svibnju se smanjio za 2,2 posto na mjesečnoj razini, no njegov je pad djelomično nadoknađen rastom izvoza nakita za 8,8 posto.

I nominalno se u svibnju smanjio izvoz i uvoz, i to za 1,6 posto, odnosno 3,8 posto, pokazuju podaci carinske uprave.

Prema Federaciji švicarske industrije satova, u svibnju je smanjen i izvoz satova, i to za 2,2 posto na godišnjoj razini. Vrijednost izvoza satova od čelika smanjena je za 7,6 posto, pritisnuvši ukupni rezultat, objavilo je udruženje.

Komentirajte prvi

New Report

Close