Plenković: Nema nikakve potrebe da itko podiže sredstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2022. u 10:10
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska je stala iza svog financijskog sustava i svojih građana.

Andrej Plenković danas se obratio medijima vezano uz preuzimanje Sberbanke.

– Veleposlanici Anici Đamić sam dao naputak da napusti Kijev, na putu je, bit će u Ukrajini i pomagati građanima tamo. Ona je dobro, sada smo razgovarali i vjerujemo da će njena sigurnost biti u Levivu na zapadu – kratko se osvrnuo.

– Posljedice ruske agresije su bitne u ekonomskom i financijskom sektoru. Mi smo u Hrvatskoj zabilježili da su brojne štediše krenuli dizati svoja sredstva, zahvaljujući moratoriju ta se situacija smirila. To je zajedničko djelovanje EU i HNB-a, a sinoć smo objavili da je putem Jedinstvenog sanacijskog odbora donesena je odluka o čemu govori ime – sanacija Sberbanke u Hrvatskoj. Imali smo opcije likvidacije i sanaciju. Likvidacija bi imala negativne reperkusije jer bi HAOD morao isplatiti 3,8 milijardi kuna. Od četvrtka, petka smo u tijesnoj suradnji HNB-a – kazao je.

– Nema nikakve potrebe da itko podiže sredstva, u sljedećim danima će Sanacijska uprava preuzeti upravljanje bankom, doći će do preimenovanja banke, a sve će dalje normalno funkcionirati – kazao je.  Potom se obratio ministar financija Zdravko Marić.

– Situacija koja je od svih nas pravovremeni korak se i dogodio. Svjesni smo da štedišama Sberbanke nije bilo najugodnije i reakcija je razumljiva. Složen je to proces, no Hrvatska je stala iza svog financijskog sustava i svojih građana. Cijeli tim je napravio odličan posao i ono što je najvažnije je reći da smo svojim pristupom uspjeli uvjeriti sve EU institucije da je ovo najbolje rješenje. Ovo je zdrava banka i želimo dati šansu da nastavi funkcionirati – kazao je Marić.

Šef HNB-a Boris Vujčić rekao je da se jučer otvorio proces sanacije.

“Sanacijska uprava od danas počinje voditi banku. Banka se mogla samo hitno prodati, inače se ide u likvidaciju”, rekao je.

“To bi bila značajna ekonomska šteta koja bi se mogla mjeriti visinom od oko osam milijardi kuna. To smo spriječili. Sberbanka je bila izvrsna banka. Sad sa spajanjem s HPB-om imamo jednu dobru , kapitaliziranu, efikansu banku, svi mogu biti sigurni i mirni, depoziti su sigurni”, rekao je Boris Vujčić.

“U idućim danima ćete vidjeti i odluke kako će se zvati nova banka. Promijenit će ime i logo, u jednom trenutku doći će do spajanja s HPB-om, ali ne dok se ne uvede euro”, rekao je Vujčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close