Hanfa naložila Credosu provjeru je li mu klijent fiktivna banka s Vanuatua

Autor: Tomislav Pili , 05. listopad 2020. u 07:00
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga traži od zagrebačkog investicijskog društva provođenje detaljne analize tko je tvrtka s egzotičnog pacifičkog otočja s kojom surađuju.

Zbog suradnje s tvrtkom Turbo Trading Limited s egzotičnog pacifičkog otočja Vanuatu zagrebačko investicijsko društvo Credos mora provesti detaljnu analizu kako bi utvrdilo radi li se o fiktivnoj banci te da li imovina potječe od kriminalnih aktivnosti, naložio je financijski regulator. U rješenju koje je krajem prošloga tjedna objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dala je rok Credosu od 45 dana da učini ukupno pet mjera.

Prva je provođenje dubinske analize Turbo Tradinga uzimajući u obzir čimbenike rizika od pranja novca i financiranja terorizma s obzirom da država Vanuatu nema djelotvoran i primjeren sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma niti učinkovit nadzor. Nadalje, kao mjeru pojačane dubinske analize stranke treba provjeriti da imovina Turbo Tradinga i novac koja se upotrebljava u poslovnom odnosu ne potječu od kriminalne aktivnosti. Credos još mora procijeniti sustav i kontrole sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma koji je uspostavio Turbo Trading, zatim utvrditi iz javno dostupnih informacija kvalitetu nadzora koja se provodi nad tvrtkom iz Vanuatua te uskladiti svoj interni akt o načinu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma s odredbama vezanog zakona.

Nakon provedenih mjera, Credos će morati nesumnjivo utvrditi da Turbo Trading nije fiktivna banka, stoji u Hanfinu rješenju. Uprava Credosa koju čine predsjednica Suzana Lončar i član Roman Rinkovec istaknula je u odgovoru na upit Poslovnog dnevnika da su rješenje Hanfe zaprimili u petak, a ovih će ga dana detaljno proučiti. „Kao i uvijek do sada, društvo će izvršiti predmetno rješenje sukladno zahjevu regulatora“, stoji u Credosovu odgovoru. Na pitanje tko je Turbo Trading i kakav je njegov odnos s Credosom, uprava je odgovorila da se radi o društvu koje je klasificirno kao profesionalni ulagatelj na temelju odredaba Zakona o tržištu kapitala koje svoje poslovne aktivnosti usmjerava prema stranim tržištima kapitala.

„Credos poštuje svoje zakonske obveze i zahtjeve regulatora, te nastavlja redovno poslovati sukladno valjanom odobrenju za obavljanje investicijskih usluga“, stoji još u odgovoru. Na svojoj internetskoj stranici Turbo Trading tvrdi da se bavi pružanjem najmodernijih algoritamskih softverskih rješenja za trgovanje. Kakva su saznanja Hanfe o Turbo Tradingu, iz regulatora nisu željeli otkriti.

Komentirajte prvi

New Report

Close