‘Za mlade, ali i sve ostale potencijalne poduzetnike vrijedi isti savjet’

Autor: Ana Roksandić , 07. rujan 2024. u 07:19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Koje pogreške najčešće čine mladi poduzetnici? I koji ih programi najviše zanimaju?

Mnogi mladi poduzetnici ulaze u poslovni svijet puni entuzijazma i ambicije, vođeni željom da ostvare ideje i izgrade uspješne biznise. No bez obzira na inovativnost i ambiciju, oni koji tek počinju skloni su i pogreškama koje proizlaze iz neiskustva, nedovoljno planiranja ili nerealnih očekivanja. A najčešće pogreške poduzetnika početnika su: nedovoljno istraživanje tržišta, podcjenjivanje financijskih zahtjeva posla i nedovoljno efikasna provedba. Mnogi među njima zanemaruju važnost razumijevanja potreba i preferencija ciljne publike, kao i analize konkurencije, što može dovesti do kreiranja proizvoda ili usluga koje ne zadovoljavaju potrebe kupaca ili su već prisutni na tržištu. Uz to, sami često pogrešno procijene troškove pokretanja i održavanja poslovanja, a nedostatak financijskih sredstava može brzo ugroziti poslovanje. ZICER-ov direktor Frane Šesnić i komunikacijski trener Ante Mihaljević u svom radu često dolaze u doticaj s budućim liderima biznisa te ističu: Dobar biznis ne čuvajte za kasnije, a prije pokretanja, dobro se pripremite, kako za poslovni svijet, tako i za poslovnu komunikaciju.

Iako su ideje ključne, uspjeh poslovanja ovisi o sposobnosti njihove realizacije. Mladi poduzetnici često vjeruju da je samo odlična ideja dovoljna za uspjeh. No, bez kvalitetnog plana provedbe, timskog rada i prilagodbe tržišnim uvjetima, čak i najbolja ideja može propasti.

Zagrebački inovacijski centar ZICER mjesto je gdje se razvijaju startupi iz mnogobrojnih područja, upitali smo direktora ZICER-a Franu Šesnića koji su najčešći savjeti koje u ZICER-u daju mladim poduzetnicima.

Slušajte i prilagodite se

“Za mlade, ali i sve ostale potencijalne poduzetnike vrijedi isti savjet: ako imate dobru ideju, cilj koji želite ostvariti i strast prema poduzetništvu, dobro procijenite rizike i krenite. Tu odluku nemojte odgađati za neko drugo “pravo vrijeme”. Prethodno se obavezno dobro educirajte, upoznajte prava i obveze, procijenite troškove, istražite tržište, pitajte, komunicirajte s okolinom i testirajte svoju ideju, a odgovor koji dobijte s tržišta uzmite kao relevantan”, kaže direktor ZICER-a. Osim dobre pripreme u poslovnom smislu, idealno je pripremiti se i na moguće pogreške u komunikaciji. Poslovna komunikacija postaje prirodnija i uspješnija što je netko duže poduzetnik, no za one koji tek počinju komunikacijski trener Ante Mihaljević ističe da je jedna od najvećih pogrešaka koju mogu učiniti u komunikaciji je fokusiranje na prodaju umjesto na izgradnju odnosa.

“U svijetu gdje su svi bombardirani prodajnim porukama, ključno je prvo razumjeti potrebe klijenta i izgraditi povjerenje. Mnogi mladi poduzetnici brzo prelaze na ono što žele prodati, umjesto da slušaju i prilagode svoju ponudu stvarnim potrebama klijenta’’, napominje Mihaljević. Mladi poduzetnici, prema njegovom iskustvu, često podcjenjuju važnost jasne i transparentne komunikacije. Komplicirane poruke i nejasni ciljevi mogu dovesti do nesporazuma i izgubljenih prilika.

“Uz to, mladi poduzetnici često ne traže povratne informacije ili ih ne uzimaju u obzir. Međutim, upravo te informacije mogu biti dragocjene za prilagodbu pristupa i poboljšanje usluga ili proizvoda koje nude’’, ističe Mihaljević. No srećom, za one koji žele izbjeći te česte “greške u koracima”, u Hrvatskoj je puno programa i edukacija pomoću kojih se u poduzetništvo ulazi spremnije, educiranije i uz mentora kraj sebe. Šesnić kaže da je najviše mladih zainteresirano za njihov akceleracijski program Startup Factory. Riječ je o programu koji je namijenjen tehnološki orijentiranim timovima i mladim startupovima. On ubrzava razvoj ideje i prototipa, pomaže pri izlasku na tržište te pristupanju prvim kupcima i ulagačima. U Plavom uredu najveći interes mladih je za Start-up akademiju, ali i za edukacije pod nazivom ‘Kako otvoriti paušalni obrt’ i ‘Porezni pogled na paušalni obrt’.

Platforma BOND

Start-up akademija je edukacija koja priprema polaznike za ulazak u poduzetništvo. Traje četiri dana i pruža osnovna znanja potrebna za uspješno vođenje poduzeća. Obuhvaća teme marketinga i razrada poslovne ideje, zakonodavnog okvira i pravnih oblika poduzetništva, upravljanja ljudskim potencijalima te računovodstva i financija, poslovanja s inozemstvom, izvora financiranja i razrade poslovnog plana. Sve te edukacije u Plavom uredu, zahvaljujući Gradu Zagrebu, za korisnike su u potpunosti besplatne.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) planira nastavak pružanja usluga mentorstva za poduzetnike putem novog projekta koji je u fazi pripreme. Ranije je održan projekt unutar kojeg se uspostavila jedinstvena nacionalna mreža mentora. Ta mreža trenutačno obuhvaća ukupno 227 mentora (95 mentora savjetnika i 132 mentora za razvoj poslovanja) prema područjima stručnosti i prema sektorima gospodarske djelatnosti.

“Mreža mentora će se ažurirati i proširiti novim mentorima, koji će pružati potporu budućim i postojećim poduzetnicima. Baza mentora postavljena je na elektroničku platformu BOND te će se proces mentoriranja pratiti putem platforme u cilju digitalizacije procesa mentorstva. Potencijalni poduzetnici, poduzetnici početnici kao i poduzetnici u fazi rasta i razvoja prijavljivat će se za uslugu mentorstva putem digitalne platforme. Ta će usluga za poduzetnike u Hrvatskoj biti besplatna’’, pojašnjavaju iz HAMAG-BICRO.

Besplatnih programa, edukacija i prilika za umrežavanje za mlade poduzetnike je mnogo. Oni koji počinju svoj poduzetnički put samo ih trebaju iskoristiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close