Financije.hr po strogim kriterijima rangirao je 99 najuspješnijih malih poduzeća u Hrvatskoj

Autor: Promo , 25. rujan 2024. u 13:30

Portal Financije.hr, na temelju podataka iz godišnjih financijskih izvještaja tvrtki, kojima raspolaže analitički partner portala CompanyWall Business, tradicionalno je izdvojio 99 najuspješnijih među 15.748 malih poduzeća koja su poslovali u Hrvatskoj u 2023. godini.

Portal Financije.hr, na temelju podataka iz godišnjih financijskih izvještaja tvrtki, kojima raspolaže analitički partner portala CompanyWall Business, tradicionalno je izdvojio 99 najuspješnijih među 15.748 malih poduzeća koja su poslovali u Hrvatskoj u 2023. godini.

Prošle su godine te tvrtke ostvarile ukupno 1.742.408.167,35 eura prihoda i 114.227.399 eura neto dobiti.

Kako bi se poduzeće moglo smatrati malim, prema Zakonu o računovodstvu mora ispunjavati najmanje dva od tri kriterija: broj zaposlenih koji uključuje zaposlene na puno i nepuno radno vrijeme, privremene i sezonske radnike, neto prihod ili ukupnu bilancu stanja.

Malo poduzeće nije mikropoduzeće, ali ne prelazi granične pokazatelje u dva od tri uvjeta, a to su ukupna imovina od 5.000.000,00 eura, neto prihod od 10.000.000,00 eura i 50 zaposlenih, što se uzima kao prosječan broj zaposlenih tijekom poslovne godine.

Poduzeće koje je prema objektivnim, ali strogim kriterijima bonitetne kuće CompanyWall u 2023. godini ostvarilo najbolje ukupne rezultate u Hrvatskoj, te se tako našlo na vrhu liste 99 najuspješnijih malih poduzeća portala Financije.hr, je SAIVA iz Zagreba koja se bavi investicijskim zlatom.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, SAIVA je u 2023. godini ostvarila ukupno 69.489.255,93 eura prihoda uz dobit od 1.464.701 eura. Nakon nje, na drugom mjestu ljestvice najuspješnijih s 38.052.896,30 eura prihoda u prošloj godini i s dobiti od 1.873.499,33 eura je Građa prodajni centri d.o.o., dok je na trećem mjestu u izboru 99 najuspješnijih portala Financije.hr, Grupacija Flavia iz Splita s 37.843.654,58 eura prihoda.

Nije lako izdvojiti 99 najuspješnijih od tisuće malih poduzeća. Složena je to računica, jer će neka poduzeća imati veću neto dobit, neka će imati veću dodanu vrijednost po zaposleniku, a potrebno je doći do najboljih ukupnih rezultata koji se mjere i dobivaju jedinstvenom matematičkom formulom. Za rangiranje među najuspješnijim, koriste se parametri koji jasno pokazuju ukupne prihode, neto dobit, dodanu vrijednost po zaposlenom, zaduženost, kao i indeks rasta prihoda i EBITDA koji se u 2023. godini mjere u odnosu na 2022.

Svakom parametru rangiranja, u odnosu na njegovu važnost, dodijeljena je različita težinska vrijednost. Kriterij dodane vrijednosti po zaposlenom imao je najveći ponder, potom dobit i rast dobiti, a zatim prihod i rast prihoda. Tako se dolazi do niza parametara za dobivanje objektivne i cjelovite slike poslovanja malih poduzeća, kao i rezultata koji točno prikazuju one objektivno najuspješnije.

Mala poduzeća su, osim računovodstvenih karakteristika, dvije godine zaredom morala ispunjavati sve uvjete rangiranja, što znači da u tom razdoblju nisu bila u stečaju ili predstečajnom postupku, likvidaciji ili imala neto gubitak. Ni oni koji nisu prošli stroge kriterije najuspješnijih bili su oni koji su zbog neto duga, odnosno razlike između kratkoročnih obveza i kratkotrajne imovine koja premašuje peterostruku vrijednost EBITDA-e, što predstavlja prezaduženost, na rizik od blokade i problema s likvidnošću.

Precizno pozicioniranje tvrtki na tržištu omogućuje precizno razvrstavanje i odvajanje pouzdanih od nepouzdanih potencijalnih poslovnih partnera, pa je pozicioniranje među 99 najuspješnijih na ljestvici portala Financije.hr u suvremenom poslovnom okruženju koje je pod ogromnim pritiskom konkurencije, predstavlja jedan od većih izazova.

New Report

Close