ESG rating HGK postavlja benchmark održivosti za domaća poduzeća

Autor: Promo , 13. srpanj 2024. u 08:41

ESG rating HGK prvi je hrvatski nacionalni model ocjenjivanja ESG praksi poduzeća.

Održivost u današnjem gospodarstvu podrazumijeva inzistiranje na održivim praksama u svim segmentima, analiziranje i unaprjeđenje poslovnih aktivnosti te primjenu visokih standarda etičnosti i usklađenosti, što u konačnici pridonosi konkurentnosti poduzeća i većoj otpornosti na različite rizike. To najbolje zna Ericsson Nikola Tesla, poduzeće koje je zbog svoje predanosti konkretnim i mjerljivim praksama održivosti prošle godine zaslužilo nagradu ESG ratinga HGK za najbolji primjer održivog poslovnog modela.

„Ponosni smo što smo laureat prvog HGK ESG ratinga za najbolji primjer održivog poslovnog modela. Kompanija uspješno i stabilno posluje već 75 godina tijekom kojih je sposobnost na brzu i kvalitetnu prilagodbu dinamičnim ekonomskim, socijalnim, geopolitičkim i drugim prilikama jedna od najvažnijih karakteristika našeg poslovnog modela,“ poručuje Gordana Kovačević, predsjednica je Ericssona Nikola Tesla.

Ericsson Nikola Tesla poduzeće je koje je i prema staroj regulativi imalo obavezu izvješćivanja o održivosti. Međutim, ta obveza koja trenutno vrijedi za poduzeća s više od 500 zaposlenih, od 2025. godine širi se na sva velika poduzeća. Zemlje članice EU do srpnja ove godine moraju prenijeti Direktivu o korporativnom izvješćivanju o održivosti u domaće zakonodavstvo. To znači da će sva velika poduzeća u Hrvatskoj imati zakonsku obvezu podnositi godišnja izvješća o održivom poslovanju. Kako bi se poduzećima olakšalo usklađivanje s novom regulativom EU i omogućilo konkretno i mjerljivo praćenje održivih praksi, Hrvatska gospodarska komora razvila je set alata namijenjenih upravo tome.

„Inicijativu Hrvatske gospodarske komore o osnivanju ESG ratinga za domaća poduzeća u Ericssonu Nikoli Tesli vidimo kao snažan poticaj poduzećima u implementaciji ESG okvira. U svoj ESG rating, HGK je uključila vodeće ESG zahtjeve čime je iskristalizirala ključne elemente poslovanja poduzeća za ostvarenje zelene tranzicije. S obzirom da je riječ o opsežnim i složenim zahtjevima, relativno novim za značajan dio poslovnih subjekata domaćeg gospodarstva, HGK je, kako kroz rating tako i kroz djelovanje ESG akademije, pokazala razumijevanje aktualnih potreba gospodarstvenika,“ kaže Kovačević.

ESG rating HGK prvi je hrvatski nacionalni model ocjenjivanja ESG praksi poduzeća. Usklađen je sa zahtjevima regulatora, financijskih institucija i najboljim održivim praksama. Osim što pomaže unaprijediti poslovne strategije i povećati konkurentnost na tržištu, visok ESG rating pomaže poduzećima u ulasku na nova tržišta i pristupu financiranju jer je održivo poslovanje sve važniji kriterij novih modela financiranja.

Prošle godine 400 poduzeća saznalo je svoj ESG rating, pri čemu su dominantno zastupljena poduzeća iz privatnog sektora. U procesu je sudjelovao i javni sektor s 18 poduzeća koja su ispunila upitnik i dobila svoje ESG ocjene. Kod više od polovice poduzeća visoki menadžment nije imao uključene ESG ciljeve u sklopu svojih godišnjih ciljeva, a većina ih nije imala ni ESG strategiju.

„Sudjelovanje u ESG ratingu kompanijama je korisno iz više razloga. Osim što tržištu pruža kvalitetnu informaciju o održivosti poslovnih subjekata, kroz benchmarking daje putokaz i samim poduzećima u kojim područjima mogu biti još bolji. Pogled izvana na nas same donosi novu perspektivu, svakako zanimljivu sa aspekta otvorenosti za promjene i razvoj poslovanja,“ naglašava Kovačević.

ESG rating HGK je koristan i pouzdan alat za pripremu prvog izvještaja poduzećima koja su novi obveznici izvješćivanja. Poduzeća koja nisu obveznici ga mogu koristiti kao interni alat za monitoring i usmjeravanje vlastite poslovne strategije. Budući da put održivosti ponekad djeluje zastrašujuće, HGK je pripremila i ESG vodič HGK s ključnim informacijama za pomoć u pripremi izvještaja i ispunjavanju upitnika ESG ratinga HGK.

Hrvatska gospodarska komora poziva sva poduzeća da ispune online upitnik i saznaju svoj ESG rating HGK.

New Report

Close