Bugarska tvrtka ušla u top 5 dioničara Slatinske banke

Autor: Jadranka Dozan , 12. lipanj 2023. u 22:01
Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

Trenutne rošade u vlasničkoj strukturi očito su poticajno djelovale na neke male dioničare.

U Slatinskoj banci, jednoj iz reda manjih banaka s i dalje prilično raspršenom vlasničkom strukturom i niti jednim dioničarom koji u vlasništvu ima 10% (ili više) dionica, zaredale su objave o promjenama u glasačkim pravima. Samo 20-tak nakon što se dogodila rošada na drugoj poziciji top 10 dioničara, jučer su iz banke priopćili da su zaprimili dopis bugarske tvrtke Sajbar Level Ins koja ih je obavijestila da je stjecanjem nešto više od 3% dionica transakcijom na burzi prešla prag od 5% glasačkih prava. Bugarska tvrtka zastupana po direktoru Pavelu Antonovu s novostečeniih 3,16% dionica sada drži nepunih 8% dionica čime ulazi u top 5 dioničara banke.

Tri tjedna prije, pak, banka je izvijestila investicijsku zajednicu o promjenama na poziciji broj dva na listi najvećih dioničara. Na njoj je s 9,13% dionica donedavno bio otvoreni alternativni investicijski fond MWM 1 pod upravljanjem društva Maverick Wealth Managementa, a na njegovo mjesto zasjela je osječka tvrtka 2M Consulting osnivača i direktora Marija Mrvelja, čija je poslovna karijera više godina bila vezana uz tvrtke ENNA grupe. Jesu li aktualna komešanja u vlasničkoj strukturi naznaka većeg okrupnjavanja ostaje vidjeti. Slični signali bili su se dogodili i 2019. kad se činilo da će je preuzeti mađarska MKB banka. No, iako je bila poduzela i odgovarajuće korake prema HNB-u kao regulatoru, potkraj 2020. iz te su grupacije priopćili da odustaju od tog plana.

Trenutne rošade u vlasničkoj strukturi očito su poticajno djelovale na neke male dioničare, pa je tako prošli tjedan Upravi Slatinske upućen i protuprijelog odluke vezano uz (ne)isplatu dividende, kojim se umjesto zadržavanja cjelokupne lanjske dobiti od 808 tisuća eura, nešto manje od polovice (367 tisuća eura) isplati kroz dividendu od 0,4 eura po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close