BKS Bank: Uspješna prva polovica godine s promjenom Uprave

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2024. u 16:09
Nikolaus Juhasz

BKS Bank može se osvrnuti na izvanredno polugodišnje razdoblje uz solidan rast.

Iako se austrijsko gospodarstvo u prvoj polovici godine nije razvijalo dinamično, BKS Bank je uspjela ostvariti izvrstan poslovni rezultat: Neto dobit za razdoblje nakon oporezivanja porasla je na 85,9 milijuna eura. Osim blagog povećanja neto prihoda od kamata, značajan doprinos tome je pridonio i značajan porast neto prihoda od naknada. “Temelj našeg uspjeha leži u činjenici da vrlo blisko surađujemo s našim klijentima i fleksibilno odgovaramo na njihove financijske potrebe. Ova dosljedna usmjerenost na klijente jedna je od naših najvećih prednosti. Naša Banka izvrsno je pozicionirana za izazove budućnosti”, izjavio je Nikolaus Juhász, predsjednik Uprave BKS Bank, koji od 1. srpnja 2024. čini Upravu BKS Bank zajedno s Claudijom Höller, Alexanderom Novakom i Dietmarom Böckmannom, nakon što je Herta Stockbauer, dugogodišnja predsjednica Uprave BKS Bank, otišla u zasluženu mirovinu.

Snažan operativni rezultat

Neto dobit BKS Bank nakon oporezivanja od 85,9 milijuna eura na dan 30. lipnja 2024. odgovara povećanju od 4,7% u odnosu na 30. lipnja 2023. Izvrstan rezultat može se pripisati pozitivnom operativnom rezultatu poslovanja: neto prihod od naknada porastao je za 8,3% na 34,1 milijun eura, a neto prihod od kamata porastao je za 0,9% na 121,8 milijuna eura.

Usporen rast kredita

Potražnja za kreditima bila je smanjena u prvoj polovici godine. Ipak, Banka je od početka godine osigurala oko 791,2 milijuna eura novog financiranja u austrijskoj i inozemnoj regiji. Krediti i predujmovi klijentima iznosili su 7,4 milijarde eura (+0,2 posto) i ostali su na razini s kraja godine. Neto kamatni prihodi nakon olakšice za kreditne gubitke porasli su s 91,9 milijuna eura na 108,2 milijuna eura, što je povećanje od 17,7%.

Leasing je i dalje vrlo tražen

BKS Bank upravlja leasing društvima u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Slovačkoj i Srbiji, koja se općenito nastavljaju vrlo dobro razvijati. Ukupna vrijednost potraživanja iznosila je 671,2 milijuna eura u cijeloj Grupi. Obujam novosklopljenih ugovora o leasingu od početka godine iznosio je 152,8 milijuna eura.

Ukupna imovina i dalje raste

Ukupna aktivnost BKS Bank povećana je za 4,1 milijuna EUR na 10,7 milijardi EUR. Primarni depoziti na kraju lipnja iznosili su 7,7 milijardi eura, što je 1,3% ispod razine s kraja 2023.

Prihodi od naknada pokazuju dobar rezultat

Prihodi od naknada ostvarili su pozitivan razvoj u prvoj polovici godine. Na dan 30. lipnja 2024. ostvaren je neto prihod od naknada u iznosu od 34,1 milijuna eura. To odgovara povećanju od 8,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Platni promet i poslovanje s vrijednosnim papirima ostvarili su posebno dobre rezultate.

Kamatni prihodi nastavljaju rasti

Porast kamatnih stopa nastavio je pozitivno utjecati na kamatne prihode. Kamatni prihodi BKS Bank porasli su sa 143,1 milijuna eura na 180,3 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su ostali kamatni prihodi porasli s 21,4 milijuna eura na 29,6 milijuna eura. Istodobno su značajno porasli i kamatni troškovi, s 43,8 milijuna eura na 88,2 milijuna eura. Na dan 30. lipnja 2024. neto kamatni prihodi iznosili su 121,8 milijuna eura, što odgovara rastu od 0,9 % ili 1,1 milijun eura u odnosu na prethodnu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close