Utrka fondova, vodni resursi postaju sve unosnije ulaganje

Autor: Mladen Miletić , 17. srpanj 2022. u 22:01
Foto: Shutterstock

Nestašice vode već ugrozile poljoprivrednu proizvodnju u Italiji.

Da nesreća nikad ne dolazi sama, ovo je ljeto u Europi možda i najbolji dokaz. Jer uz rusko-ukrajinski rat koji će, ne dogodi li se čudo i dođe do primirja, već za koji tjedan doći do pola godine trajanja, te s njim povezanu energetsku krizu zbog izvjesnog prekida opskrbe ruskom naftom i plinom, cijeli niz zemalja Europe pogođen je ekstremnim vrućinama, sušama, požarima…

Rekordno niska razina

Suša u Portugalu i Španjolskoj trajve već mjesecima, a još je gora situacija u talijanskim gradovima Pisi i Veroni gdje su bili primorani na racionalizaciju vode. Razina rijeke Po pala je na povijesno niske mjere, najniže u posljednjih 70 godina, što čini prilične probleme talijanskoj poljoprivredi. No, tema vode tek će u godinama i desetljećima pred nama dobiti na važnost s obzirom na kontinuirani rast svjetske populacije budući da je sada već na Zemlji 7,9 milijardi stanovnika, a procjene su da će nas 2050. biti deset milijardi! Pitka i kvalitetna voda bit će nasušna ne samo za piće, već i za proizvodnju hrane. A perspektiva sa svjetskim zalihama, upozoravaju stručnjaci iz WWF-a (World Wide Fund for Nature), nije baš svijetla.

Primjera je na sve strane. Američka savezna država Arizona zbog sve veće dezertifikacija u nadolazećim će godinama izgubiti oko 18 posto svojih zaliha vode. Prehrambeni koncern Intel stoga je već započeo reciklirati oko 90 posto već iskorištene vode u svojoj proizvodnji. Sve više se ulaže u dionice firmi koje razmišljaju u smjeru oporabljivanja tog važnog resursa, pa tako Pictet Water fond više od polovine svoje imovine usmjerio je u tvrtke čiji je “core” tehnologija vode, poput Agilent Technologies. Američki koncern, između ostalog, u svojoj ponudi ima i mjerne sustave koji ispituju kvalitetu vode, a istim se poslom bavi i američki konglomerat Danaher.

Pictetovi stručnjaci također ulažu i u tvrtke iz područja voodopskrbe i usluga odvodnje, među koje spada i American Water Works koji svojim uslugama pokriva i dijelove Kanade. Općenito, u tom području američke firme regionalno dominiraju s 54% udjela ispred britanskih koje su na 8%. Dio Fonda je i francuski pružatelj ekoloških usluga Veolia Enviroment. Dionice su također u fokusu fondova BNP Paribas, gdje imaju najveći udjel u portfelju. Dionice iz Velike Britanije – poput komunalne tvrtke United Utilities – također su jako ponderirane na dobrih 14 posto.

Ipak rizično ulaganje

A kako funkcionira upravljanje KBI Fondom za vode? Mnoge od gore navedenih tvrtki dio su i ovoga portfelja. Ali ulaže se i u Home Serve, primjerice. Grupa između ostalog pokriva hitne intervencije u sanitarnim sustavima, ali i kompletnom kanalizacijskom u Velikoj Britaniji. Statistike govore i da su sva tri fonda značajno povećali svoja ulaganja i udjele na tržištu upravljanja vodama uspoređuje li se posljednje trogodišnje s petogodišnjim razdobljem – KBI Fond s 42,9% na 59,6%, Pictet s 33,2% na 58,2%, a BNP Paribas Funds Aqua za čak i više od dvadeset posto – s 37 na također 58,2%.

No, iako se posao s vodama čini sada vrlo unosnim, a u perspektivi još više, ulagači trebaju ostati oprezni jer su gubici za takve industrije još itekako mogući. Iako je na globalnoj razini, potraga za trajnim i razumnim rješenjem opskrbe vodom – sve veća.

Komentirajte prvi

New Report

Close