U Njemačkoj poskupljuju namirnice, a jedan proizvod dosegnut će novi negativan rekord

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2024. u 09:08
Ilustracija: Pixabay

Prema mišljenju stručnjaka, sada će vjerojatno da će doći do daljnjih poskupljenja ove jeseni i stari će rekord biti premašen najkasnije do listopada.

Maslac bi u Njemačkoj uskoro mogao biti skuplji nego ikada prije. Kako navode njemački mediji, sve je manje krava i poljoprivrednih obrta u cijeloj zemlji.

Ostale namirnice također poskupljuju – dok ukupna stopa inflacije pada, cijene maslaca mogle bi najesen porasti na novu rekordnu razinu, prenosi Fenix-magazin. O tome izvještavaju njemački mediji.

Cijena pakiranja maslaca od 250 grama u Njemačkoj već godinu dana konstantno raste. Prema pisanju njemačkih medija, stručnjaci sada pretpostavljaju da će cijena maslaca uskoro premašiti prethodnu najvišu vrijednost postavljenu krajem 2022. godine. Brendirani proizvodi uskoro bi mogli koštati oko četiri eura.

U prosincu prije dvije godine maslac robnih marki supermarketa već je koštao 2,29 eura, dok su brendirani proizvodi koštali najmanje 3,49 eura za 250 grama. U to vrijeme cijene svih namirnica u svijetu su rasle zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Nakon toga su cijene maslaca ponovno pale. Nedavno su, međutim, cijene ponovno značajno porasle. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, maslac je u srpnju ove godine bio skuplji za 33 posto nego prije godinu dana.

Prema mišljenju stručnjaka, sada će vjerojatno da će doći do daljnjih poskupljenja ove jeseni i stari će rekord biti premašen najkasnije do listopada. Ako u rujnu opet dođe do poskupljenja maslaca, to bi bilo već sedmo poskupljenje u jednoj godini zbog smanjenja ponude, očito je, s jedne strane, oskudna dostupnost masti.

Komentirajte prvi

New Report

Close