Tri zemlje drže više od pola tržišta krumpira u Europi

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2024. u 09:56
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U Europskoj uniji je prošle godine proizvedeno 48,3 miliona tona krumpira, a najviše u Njemačkoj gdje je proizvedeno 11,6 milijuna tona krumpira ili 24 posto ukupne proizvodnje u EU.

Drugi najveći proizvođač krumpira u EU su prošle godine bila je Francuska sa udjelom od 17,9 posto, a treći Nizozemska 13,4 posto.

Spomenute tri zemlje su prošle godine činile većinu, konkretno 55,4 posto cjelokupne proizvodnje krumpira u Europskoj uniji.

Proizvodnja u EU je blago porasla u odnosu na 47,5 milijuna tona iz 2022, ali je dugoročni trend izrazito negativan, objavio je Eurostat.

Ako usporedimo prošlogodišnje podatke sa onima iz 2000. godine, proizvodnja krumpira u Europskoj uniji je smanjena za 36,7 posto, odnosno za 27,9 milijuna tona.

Prema podacima iz 2020, u Europskoj uniji je registriran 9,1 milijun poljoprivrednih kućanstava, od kojih je milijun kućanstava proizvodilo krumpir.

Jako mali broj kućanstava u EU, samo 25.000 ili 2,5 posto, proizvodi organski krumpir.

Najveći postotak domaćinstava koja se bave proizvodnjom organskog krumpira je zabilježen u Austriji i iznosi 25,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close