Traže da se više bavi problemima Francuske, a ne diplomacijom

Autor: Lucija Špiljak , 11. travanj 2022. u 21:59
Foto: Reuters

Reuters piše da je Le Pen uspjela kroz godine ublažiti svoj imidž, dok će se u sljedeća dva tjedna Macron morati žestoko boriti da ponovno pridobije nezadovoljne birače.

Aktualni francuski predsjednik i proliberalni ekonomski liberal Emmanuel Macron i kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen ušli su u nedjelju u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji će se održati 24. travnja. Macron je u prvom krugu osvojio 27,6 posto glasova, ispred Le Pen s 23,4 posto glasova,, dok su drugi glavni kandidati priznali poraz. Anketari Ifop-a predvidjeli su vrlo tijesan drugi krug glasova, s 51% za Macrona i 49 za Le Pen.

Reuters piše da je Le Pen uspjela kroz godine ublažiti svoj imidž, dok će se u sljedeća dva tjedna Macron morati žestoko boriti da ponovno pridobije nezadovoljne birače.

Pobjeda Le Pen tako bi, navode, potresla Europu i svijet slično kao Brexit ili pobjeda Donalda Trumpa 2017. u SAD-u, te da bi Francuska od pokretačke snage europskih integracija postala država sumnjičava prema NATO-u.

Le Pen je odustala od prošlih ambicija za “Frexit”, izvlačenje Francuske iz jedinstvene valute eurozone, a EU zamišlja kao puki savez suverenih država. Prije jedva mjesec dana činilo se da je Macron na putu prema drugom mandatu zahvaljujući snažnom gospodarskom rastu, fragmentiranoj oporbi i svojoj državničkoj ulozi u pokušaju prekida rata u Ukrajini.

No, glasači nisu zaboravili na njegov plan da ljudi rade dulje, kao i da je većinu kampanje potrošio na diplomatske razgovore s Vladimirom Putinom umjesto da se usredotočio na probleme u svojoj državi. Le Pen je dosad bila otvorena obožavateljica Vladimira Putina, no osudila je rusku invaziju na Ukrajinu. Usto je u kampanji obilazila sela i gradove u Francuskoj i razgovarala s građanima o pitanjima troškova života i konkretnim problemima.

Komentirajte prvi

New Report

Close