Što nas čeka nakon pričvršćenih čepova za boce? Neka pakiranja više neće biti dozvoljena

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2024. u 15:14
FOTO: Pixabay

Već gotovo godinu dana je nemoguće naći plastičnu bocu sa odvojivim čepom. Zbog novih pravila Europske unije, svaka plastična boca ima pričvršćen čep.

Kada je ovo uvedeno, mnogima je odmah išlo na živce. Gotovo da nema osobe koja je otvorila bočicu, a da im pričvršćeni čep nije zasmetao.

Iza ovoga, međutim, stoji dobra ekološka priča. Direktivu o tome kako treba postupati sa plastičnim i kartonskim proizvodima za jednokratnu upotrebu, Europska unija je najavila još 2018. godine. Nalaže da se pića mogu prodavati u plastičnim bocama samo ako čep bude pričvršćen za nju. Procjenjuje se da bi na ovaj način količina otpada mogla biti smanjena za 10 posto.

Do srpnja ove godine sve države EU moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih neodvojivima.

Europski parlament do 2030. godine želi uvesti u upotrebu samo obnovljivu ambalažu.

Na primjer, sva ona mini-pakiranja šećera, začina, kečapa i drugih proizvoda od 2030. godine više neće biti dopuštena ako nisu napravljena od čistog papira.

Planiraju da se uvesti i promjene u trgovinama: voće i povrće koje teži manje od 1.5 kilograma više se neće moći pakirati u plastičnu ambalažu, a stvar prošlosti postat će i plastične vrećice za voće i povrće u trgovinama, prenosi B92.

Komentirajte prvi

New Report

Close