Spasio je euro, sad na redu Italija: Evo kako izgleda Draghijeva ‘šoping lista’

Autor: Ana Blašković , 22. travanj 2021. u 12:28
FOTO: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Za razliku od Hrvatske koja spas vidi u infrastrukturi, Italija planira redizajnirati ekonomiju ulaganjem u područja gdje će donijeti najveći efekt na rast i okončati stagnaciju

Dok se u Hrvatskoj vodi žestoka rasprava o planu premijera Andreja Plenkovića da potroši milijarde iz europskog fonda za oporavak od pandemije, evo kako je to zamislio Mario Draghi u susjednoj Italiji kojoj je na raspolaganju više od 200 milijardi eura.

Plan Draghija je redizajnirati talijansku ekonomiju ulaganjem u 16 područja gdje će donijeti najveći efekt na rast i okončati dva desetljeća stagnacije, pokazuje nacrt dokumenta koji je objavio Bloomberg. Svega nekoliko dana prije formalne objave, najnoviji prijedlog (ne nužno i finalni) napisan je na oko 200 stranica i ilustriran s 500 grafova koji u detalje objašnjavaju raspodjelu novca kroz šest općih stupova, najviše u zelenu tranziciju. 

FOTO: REUTERS/File Photo

Mario Draghi, kojeg će povijest upamtiti po kultnoj poruci ‘whatever it takes’ kojom je 2012. spasio euro, planira oko 40 posto novca za vječno kaskajući jug Italije koji od sredine 19. stoljeća ne uspijeva sustići razvijeni sjever zemlje. Potom, posebni istaknuti ciljevi su žene i mladi. 

Od 16 kategorija potrošnje, najveća pojedinačna otpada na gotovo 30 milijardi eura za energetsku efikasnost i obnovu zgrada koji bi trebali adresirati (zanemarene) probleme ogromnog broja povijesnih građevina. Drugi najveći iznos, 28 milijardi eura, namijenjen je za željeznicu. 

Draghijeva šoping lista, prema Bloombergu, izgleda ovako: 

  • Digitalizacija, inovacije i sigurnost javne administracije 46,3 mlrd. eura (od čega 26,5 mlrd. u produktivne sustave)
  • Zelena tranzicija 69,8 mlrd. eura (od toga za energetsku efikasnost i obnovu 29,5 mlrd. eura)
  • Željeznica 28,3 mlrd. eura, luke 3,6 mlrd. eura
  • Obrazovanje i istraživanje 28,4 mlrd. eura (od toga za bolji pristup obrazovanju 16,7 mlrd., a za povezivanje akademskih istraživanja i biznisa 11,7 mlrd. eura)
  • Socijalna inkluzija 27,6 mlrd. eura
  • Zdravstvo 19,7 mlrd. eura – (za modernizaciju 11,8 mlrd. eura, za telemedicinu i jačanje lokalne skrbi 7,9 mlrd. eura)

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close