Opasna bakterija pojavila se u Europi, objavljene preporuke za pripremu hrane

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2024. u 08:36
Foto: Pixabay

Savjetuje se da ljudi osiguraju da im je temperatura u hladnjaku ispod četiri stupnja jer to može usporiti rast bakterija.

Slučajevi infekcije bakterijom E. coli prijavljeni su diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a zbog bakterije koja uzrokuje proljev značajan dio zaraženih je bio toliko bolestan da im je bila potrebna bolnička njega.

Iz Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) rekli su da vjeruju kako su slučajevi povezani s, još nepoznatim, “nacionalno distribuiranim prehrambenim artiklom” ili “višestrukim prehrambenim artiklima”. Ukupno 113 slučajeva zabilježeno je između 25. svibnja i 4. lipnja, ali očekuje se da će ta brojka rasti kako više slučajeva izlazi na vidjelo.

Sadašnju epidemiju uzrokuje E. coli 0145 (STEC) koja proizvodi Shiga toksin.

Simptomi infekcije variraju od blagog do krvavog proljeva, kaže UKHSA. Povraćanje, groznica i grčevi u želucu drugi su znakovi infekcije. Međutim, ove simptome mogu uzrokovati razni kukci, uključujući norovirus.

U teškim slučajevima, kukac može uzrokovati hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), po život opasno stanje koje može dovesti do zatajenja bubrega, što uglavnom pogađa djecu, prenosi Net.hr. 

Odrasli mogu razviti slično stanje koje se naziva trombotička trombocitopenična purpura (TTP), što je rijedak, za život opasan poremećaj krvi. Djeca, starije osobe i osobe s narušenim imunosnim sustavom najviše su izloženi riziku od razvoja teške bolesti.

E. coli 0145 (STEC) se primarno širi konzumiranjem kontaminirane hrane, kao što je nepropisno oprano ili pripremljeno sirovo povrće, sir i nedovoljno kuhano mljeveno meso. Takva hrana predstavlja opasnost od STEC kontaminacije jer bakterije mogu lako prijeći sa zaraženih radnih površina ili sa zaraženih ljudi koji pripremaju hranu, a nisu pravilno oprali ruke. Zbog toga je važno pravilno skuhati mljeveno meso poput hamburgera i temeljito oprati svu salatu i povrće kako biste uklonili eventualne tragove životinja prije konzumacije.

Također se savjetuje da ljudi osiguraju da im je temperatura u hladnjaku ispod četiri stupnja jer to može usporiti rast bakterija.

U nedavnom prethodnom širenju E.coli, pacijenti su prijavili da su jeli ribani tvrdi sir prije nego što su se razboljeli. To se može dogoditi ako se mlijeko kontaminira fekalnim tvarima i preživi ili raste tijekom procesa proizvodnje sira. Nepasterizirani sirevi, gdje se mlijeko koje se koristi za proizvodnju mliječnih proizvoda ne zagrijava na temperaturi koja ubija bakterije, imaju veći rizik od kontaminacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close