Novi reaktor nuklearke u Flamanvilleu automatski ugašen

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2024. u 18:04
Foto: Reuters

EDF-ov najnoviji reaktor trebao je biti model za novu generaciju elektrana koje predsjednik Emmanuel Macron priželjkuje u idućim desetljećima.

Francuski EDF provjerava stanje u novom nuklearnom reaktoru u Flamanvilleu na sjeverozapadu zemlje koji se automatski ugasio samo dan nakon što je pokrenut. EDF-ovi timovi pokrenuli su europski tlačni reaktor (EPR) 3. rujna, ali već sljedećeg jutra automatski se ugasio. Prvi nalazi navode na zaključak da je incident “možda povezan s nepravilnom konfiguracijom instalacije”. Reaktor prolazi kroz “dug i složen proces pokretanja koji zahtijeva brojne pokuse i testove i može katkada aktivirati (automatsko) gašenje, prenosi AFP.

EDF-ov najnoviji reaktor trebao je biti model za novu generaciju elektrana koje predsjednik Emmanuel Macron priželjkuje u idućim desetljećima. Dovršen je s 12 godina zakašnjenja, uz troškove od 13,2 milijarde eura, otprilike četverostruko veće no što je bilo planirano. Isti modeli reaktora već su pušteni u rad u Kini i Finskoj.

“Finski EPR imao je nekoliko zastoja, posebno povezanih s hidrauličkim pumpama koje su bile neispravne pa ih je trebalo zamijeniti”, rekao je Nicolas Goldberg iz Colombus Consultinga. “Automatsko gašenje ne dovodi pod znak pitanja pokretanje reaktora. Moramo samo biti strpljivi”, smatra Goldberg.

U svibnju je EDF u reaktor ugradio uransko gorivo i proveo niz testova. U ponedjeljak kompanija je dobila dozvolu francuske agencije za nuklearnu sigurnost ASN za pokretanje fisijske reakcije. Nuklearna elektrana u Flamanvilleu postupno će povećavati proizvodnju na 25 posto kapaciteta i potom biti priključena na mrežu “do kraja jeseni”. Reaktor ima kapacitet od 1600 megavata i bit će najveći proizvođač struje u Francuskoj koji će strujom opskrbljivati oko tri milijuna kućanstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close