Njemačka zabranila gume koje su u Hrvatskoj jako popularne: ‘U prometu se gine jedanput’

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2024. u 11:49
Foto: pixabay

Nažalost, kod nas je stanje znatno gore nego u Njemačkoj i većini zemalja EU. 

Od 1. listopada u Njemačkoj su se promijenili propisi za zimske gume, a odnose se na sve ceste tijekom zimskih uvjeta vožnje.

Naime, od 1. listopada 2024. samo gume koje nose simbol Alpine (planina s tri vrha i pahuljicom) bit će priznate kao zimske gume. To se također odnosi na gume za sva godišnja doba. Od tog datuma gume koje imaju samo oznaku M+S više se ne smiju koristiti u zimskim uvjetima na cestama. Inače, radi se o gumama koje su vrlo popularne u Hrvatskoj.

Kako javlja ADAC, gume koje nose samo simbol M+S (Mud + Snow) od prvog dana listopada više nemaju status zimskih guma i vožnja s njima će se kažnjavati.

Simbol M+S već je zamijenjen znakom Alpine 2018., ali prijelazno razdoblje isteklo je u rujnu ove godine. Ako imate gume koje nose isključivo oznaku M+S (a nemaju i simbol Alpine), one se ne smiju stavljati za nadolazeću zimsku sezonu u Njemačkoj.

Kazna za korištenje (samo) M+S guma je 60 eura. U slučaju prometne nesreće taj iznos se povećava sve do 120 eura te je upitno koliku bi štetu pokrilo osiguranje. Ako se nesreća dogodi zbog nedostatka zimskih guma, moguće je i da osiguranje samo djelomično isplati odštetu, ističu u ADAC-u.

Marušić: M+S nisu zimske gume

“M+S nisu zimske gume. To su zapravo poluzimske gume. To stalno i sustavno godinama javno ističem i ponavljam. Nitko me nije slušao. I policiji sam u više navrata govorio koliko je to važno i sada je došla potvrda za to. 

Svi trebaju znati da se u prometu gine jedanput, dovoljno je jedanput s neodgovarajućim gumama naletjeti na sklisku dionicu. Nažalost, kod nas je stanje znatno gore nego u Njemačkoj i većini zemalja EU. 

Oni su do sada za zimske gume priznavali M+S, koje su zimi deset puta sigurnije od ljetnih s utorom od 4 mm, što mi, s lancima u prtljažniku (kakvog li apsurda?!), još uvijek priznajemo kao zakonsku zamjenu za zimske gume”, naglašava profesor prometa Željko Marušić za RTL.

Komentirajte prvi

New Report

Close