Nizozemska kaznila Clearview zbog baze biometrijskih podataka

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2024. u 21:59

Clearview je, između ostalog, uspostavio nezakonitu bazu podataka s milijardama fotografija lica, uključujući i ona građana Nizozemske, utvrdio je nizozemski regulator.

Nizozemski regulator izrekao je američkoj tvrtki Clearview AI 30,5 milijuna eura kazne zbog uspostave baze biometrijskih podataka pribavljenih tehnologijom prepoznavanja lica. “Tehnologija prepoznavanja lica zadire u privatnost i ne možete je bez ikakvih ograda primjenjivati na ljude širom svijeta”, naglasio je u priopćenju predsjedatelj regulatora DPA Aleid Wolfsen.

Clearview je, između ostalog, uspostavio nezakonitu bazu podataka s milijardama fotografija lica, uključujući i ona građana Nizozemske, utvrdio je nizozemski regulator. “Clearview tvrdi da pruža usluge samo obavještajnim i istražnim službama izvan Europske unije. To je samo po sebi dovoljno loše i stvarno bi trebalo na tome i stati. Moramo vrlo jasno reći kada ćemo upotrebu takve tehnologije smatrati neprimjerenom”, dodaje.

Važno je da vlasti (jamče) sigurnost i da identificiraju kriminalce i tehnologija poput one prepoznavanja lica može im u tome pomoći, ali to zasigurno ne bi trebala raditi komercijalna tvrtka, a i nadležna tijela trebala bi je koristiti samo u krajnje iznimnim slučajevima, smatra Wolfsen. “Policija bi, primjerice, trebala u takvom slučaju sama upravljati softverom i bazom podataka, uz stroge uvjete i pod budnim okom DPA i drugih supervizorskih tijela, poručuje čelnik nizozemskog regulatora.

“Ne koristite Clearview. On krši zakone pa je upotreba usluga Clearviewa nezakonita. Zato nizozemske organizacije koje koriste Clearview mogu od nizozemske DPA očekivati visoke kazne”, stoji u priopćenju. Kompanija je “ozbiljno” prekršila nekoliko odredbi europske direktive o zaštiti podataka (GDPR) budući da nije uopće smjela uspostaviti bazu podataka i da nije dovoljno transparentna.

Komentirajte prvi

New Report

Close