Neviđen uspjeh AfD-a na regionalnim izborima u Njemačkoj

Autor: Ana Blašković , 03. rujan 2024. u 07:34
Foto: Reuters

AfD, koji sigurnosni dužnosnici smatraju “desničarskim ekstremistom”, vjerojatno neće moći vladati jer su druge stranke dosad odbijale surađivati, na što je ponovno pozvao Scholz.

Nakon parlamentarnih izbora koji su donijeti nezapamćenih uspjeh krajnje desne stranke AfD, njemački kancelar Olaf Scholz rezultate je nazvao “gorkim”. “Rezultati nedjeljnih izbora su gorki – i za nas”, rekao je Scholz. Istaknuo je da se katastrofičnija predviđanja, o tome da bi njegova stranka SPD mogla izgubiti mjesto u parlamentu, nisu ostvarila. Alternativa za Njemačku (AfD) postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata svojim rezultatom u saveznoj državi Tiringiji. AfD je tijesno drugi iza konzervativaca u Saskoj.

AfD, koji sigurnosni dužnosnici smatraju “desničarskim ekstremistom”, vjerojatno neće moći vladati jer su druge stranke dosad odbijale surađivati, na što je ponovno pozvao Scholz. Međutim, nacionalistička, antimigracijska i Rusiji naklonjena stranka mogla bi završiti s dovoljno mjesta u obje države da blokira odluke za koje je nužna dvotrećinska većina, poput imenovanja sudaca ili najviših sigurnosnih dužnosnika, što bi joj dalo moć bez presedana. “Rezultati za AfD u Saskoj i Tiringiji su zabrinjavajući”, rekao je Scholz Reutersu.

Pojasnio je da govori kao zastupnik svojih Socijaldemokrata lijevog centra (SPD). “Naša se zemlja ne može i ne smije naviknuti na ovo. AfD šteti Njemačkoj. Slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled naše zemlje”, rekao je. Do nacionalnih izbora u Njemačkoj ostalo je još godinu dana, a stručnjaci tumače da bi rezultati nedjeljnih izbora mogli pogoršati unutarnje sukobe u vladajućoj koaliciji u kojoj su sve tri vladajuće stranke izgubile glasove. Scholzov SPD jedini je prešao prag od pet posto potreban za ostanak u parlamentima dviju država.

Komentirajte prvi

New Report

Close