Na tržište uskoro stiže još jedno cjepivo protiv korone, kreće testiranje na ljudima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. kolovoz 2021. u 11:43
Foto: Reuters

Nakon testiranja Europska agencija za lijekove (EMA) treba dati svoje mišljenje i odobrenje za korištenje tog cjepiva u EU.

Španjolska zdravstvena agencija odobrila je prvi krug kliničkih testiranja na cjepivo koje je protiv bolesti COVID-19 razvila španjolska kompanija Hipra, a koje bi se moglo pojaviti na tržištu 2022. godine, izvijestio je španjolski premijer Pedro Sánchez.

Početna testiranja bit će provedena nad volonterima starima između 18 i 39 godina iz bolnica u Španjolskoj, čime će se ispitati sigurnost i efikasnost cjepiva. Bit će to prvo testiranje na ljudima nekog cjepiva protiv COVID-a u Španjolskoj.

Farmaceutska kompanija Hipra, s laboratorijima u Španjolskoj i Brazilu, priopćila je kako bi mogla proizvesti do 400 milijuna doza u 2022. godini te 1,2 milijarde doza u 2023. godini.

“Španjolska zdravstvena agencija (AEMPS) je upravo odobrila kliničko testiranje na španjolsko cjepivo protiv COVID-a”, izjavio je Sánchez na konferenciji za medije na kanarskom otoku Lanzarote.

AEMPS je u nadležnosti španjolskog ministarstva zdravstva. Još uvijek nije poznato kada će početi prva testiranja jer zdravstveni centri tek trebaju provesti selekciju volontera.

Sánchez i ministrica zdravstva Carolina Darias su u travnju obišli postrojenje Hipre želeći iz prve ruke provjeriti kako napreduje razvoj cjepiva. Prođu li testiranja uspješno ta farmaceutska kompanija namjerava pokrenuti proizvodnju krajem ove godine.

“Prvo je potrebno pričekati rezultate testiranja kako bi se donio konačan zaključak o ovom cjepivu. Klinička testiranja su dio postupka kojeg moraju proći sva cjepiva kako bi se utvrdila njihova kvaliteta, sigurnost i efikasnost”, priopćilo je španjolsko ministarstvo zdravstva. “Tek nakon testiranja i bude li ispunjavalo sve regulatorne standarde, to će cjepivo dobiti odobrenje za komercijalnu upotrebu”, dodaje se u priopćenju.

Nakon testiranja Europska agencija za lijekove (EMA) treba dati svoje mišljenje i odobrenje za korištenje tog cjepiva u EU. To je uvjet i da se koristi u Španjolskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close