Bruxelles slavi pobjedu nad Big Techom. Apple mora platiti 13 milijardi eura poreznog duga

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2024. u 11:12
FOTO: REUTERS/Manuel Orbegozo

Suci EU-a konačno su presudili u korist tvrdnji Europske komisije, da su niski porezi koje je platio tehnološki div nezakonita subvencija.

Apple je izgubio 13 milijardi eura vrijedan slučaj na najvišem sudu EU-a u vezi s niskim porezima koje je godinama plaćao u Irskoj, što je iznenađujuća pobjeda Bruxellesa u kampanji protiv dogovora sklopljenih s multinacionalkama.

Presuda, koju je danas (10. rujna) objavio Sud  EU-a, podupire Europsku komisiju, koja je ustvrdila da stope poreza na dobit od čak 0,005% koje plaća tehnološki div predstavljaju nezakonitu subvenciju, poništavajući prethodnu presudu s niže razine -stupanjski opći sud.

“Irska je Appleu dodijelila nezakonitu pomoć koju Irska mora vratiti”, rekao je Sud pravde u priopćenju, donoseći “konačnu presudu” u tom predmetu.

To je jedna od par današnjih pobjeda u borbi Bruxellesa protiv Big Techa, budući da je Google izgubio zasebnu žalbu protiv kazne EU-a od 2,4 milijarde eura zbog favoriziranja vlastitih usluga , čime je završila karijera Margrethe Vestager, koja je odradila dvostruki mandat šefice antimonopolske politike EU.
Pobjeda Komisije znači da Apple mora platiti čak 13 milijardi eura, ili potencijalno više, s kamatama i troškovima, irskoj riznici.

Početni nalaz Komisije, sada potvrđen, došao je nakon što je LuxLeaks otkrio porezne odluke koje su uključivale Jean-Claudea Junckera, bivšeg čelnika Luksemburga koji je u to vrijeme bio predsjednik izvršne vlasti EU-a.

Aakcija Margrethe Vestager protiv velikih, i uglavnom američkih, multinacionalnih kompanija poput Starbucksa, Fiat Chryslera i Amazona dovela je do toga da ju je tadašnji predsjednik Donald Trump označio kao ženu ‘od poreza’  koja “stvarno mrzi SAD”.

Pravni slučaj ovisio je o tome kako je proizvođač iPhonea tretirao prihode od intelektualnog vlasništva u svojim knjigama  i je li Komisija bila u pravu kada kaže da je ta korporativna dobit trebala biti dodijeljena njegovoj europskoj bazi u Irskoj.

Opći sud EU-a presudio je protiv Komisije 2020., ali je u mišljenju pripremljenom za Sud pravde prošlog studenog, glavni odvjetnik Giovanni Pitruzzella doveo u pitanje pravno obrazloženje suda niže razine.
U financijskom smislu, to je najveći slučaj porezne kampanje EU-a, koja inače nije doživjela veliki uspjeh na sudovima.

Komisija je izgubila pravne izazove koji uključuju McDonald’s, Starbucks i Engie, iako je u nedavnom intervjuu za Euronewsov Radio Schumann podcast, Vestager tvrdila da je njezin križarski pohod ipak doveo do niza nacionalnih i međunarodnih poreznih reformi.

Unatoč milijardama koje je mogla dobiti, irska vlada usprotivila se slučaju Komisije; zemlja je postala europsko središte za brojne američke tehnološke tvrtke.

Michael McGrath prethodno je branio tvrtku kao irski ministar financija, a sada se i sam treba preseliti u Bruxelles kako bi postao europski povjerenik, a njegov portfelj sutra će objaviti predsjednica Ursula von der Leyen.

Apple je u priopćenju rekao da je “razočaran” odlukom, piše Euronews.

“Uvijek plaćamo sve poreze koje dugujemo gdje god poslujemo i nikada nije bilo posebnog dogovora”, glasnogovornik tvrtke, dodajući da je riječ o jednom od najvećih poreznih obveznika na svijetu.

“Europska komisija pokušava retroaktivno promijeniti pravila i ignorirati da je, kako zahtijeva međunarodni porezni zakon, naš prihod već bio podložan porezima u SAD-u”, dodala je tvrtka koja tvrdi da je već platila 20 milijardi dolara (18 milijardi eura) u SAD-u porezi na istu dobit.
No presudu su već pozdravili porezni aktivisti koji već dugo pozivaju na zatvaranje onoga što smatraju rupama u porezu na dobit.

“Ova presuda razotkriva ljubavnu aferu poreznih oaza u EU-u s multinacionalkama”, izjavila je u izjavi Chiara Putaturo, stručnjakinja za poreze u EU-u za dobrotvornu udrugu Oxfam. “Ona donosi davno opravdanu pravdu nakon što je Irska više od desetljeća stajala po strani i dopuštala Appleu da izbjegavati poreze.”

Komentirajte prvi

New Report

Close