Austrija se ponovno otvara: ‘Od 19. svibnja sve će opet biti moguće’

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2021. u 09:03
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Plan je najkasnije s 1. srpnjem omogućiti i vjenčanja, proslave i sve ostalo gdje se slavi i gdje su intenzivni kontakti.

Ovo je veselje za sve nas“ i „turbo za gospodarstvo“, naravno uz povećane sigurnosne mjere, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u obraćanju naciji na konferenciji za medije u sjedištu austrijske vlade u Beču, na kojoj je zajedno s potkancelarom Wernerom Koglerom, ministrom zdravlja Wolfgangom Mücksteinom i ministricom turizma Elisabeth Köstinger potvrdio da se Austrija, kao što je već prethodno najavljeno, 19. svibnja ponovno „otključava“. Svi govornici su istaknuli kako je to omogućio pozitivan razvoj epidemiološke situacije u zemlji posljednjih dana i tjedana. Potkrijepili su to podacima kako je danas, prvi put nakon sedam mjeseci broj novozaraženih u Austriji bio manji od 1000, sedmodnevna incidencija ispod 100, a broj pacijenata u jedinicama intenzivne njege ispod 400, piše Večernji list.

„Ukupno gledano još smo dobro prošli kroz treći val“, ustvrdio je austrijski kancelar dodavši: „S današnjim ponedjeljkom imamo dobrih 2,6 milijuna ljudi koji su prvi put cijepljeni i stoga ćemo i dalje provoditi regionalni princip, kada se radi o o borbi protiv pandemije“. Kurz je napomenuo kako su aktualne brojke zaraze i aktualna situacija „dobra baza za otvaranje“ Austrije.

„Od 19. svibnja će sve ponovno biti moguće, od nogometne utakmice do limene glazbe“, dodao je. Istaknuo je kako se toga dana „otvara cijela Austrija i sve branše i područja, od ugostiteljstva i turizma do kulture i sporta, i to uz stroge sigurnosne koncepte“. Kurz je rekao da je baza koncepta otvaranja odredba o tri statusa: cijepljen-ozdravljen ili svježe negativno testiran, i da će ona biti obvezna „ulaznica“ u restorane, kafiće, hotele te za kulturne i sportske priredbe. Kancelar je izrazio žaljenje da vlada u dogovoru s pokrajinskim čelnicima još do daljnjega „pod ključem“ mora ostaviti velike priredbe kao što su vjenčanja, proslave u udrugama i društvima te obiteljska slavlja. Dodao je kako je to iz sigurnosnih razloga, jer je utvrđeno da su upravo navedena velika okupljanja „super širitelji korona zaraze“.

„Plan je najkasnije s 1. srpnjem omogućiti i vjenčanja, proslave i sve ostalo gdje se slavi i gdje su intenzivni kontakti“, najavio je kancelar, zamolivši Austrijanci za razumijevanje. Istakao je kako će tada već biti lakše jer će do kraja lipnja biti procijepljeno znatno više stanovništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close