Ericsson NT razvija uređaj koji će pomoći starijima da steknu veću neovisnost

Autor: Darko Bičak , 17. prosinac 2013. u 13:01
Fotolia

Kompanija sudjeluje u istraživačkom projektu EU u koji je uključeno 13 partnera iz 12 zemalja uz budžet vrijedan gotovo devet milijuna eura.

Zagrebačka tehnološka tvrtka Ericsson Nikola Tesla sudjeluje u nizu projekata koji se sufinanciraju iz fondova Europske unije, usprkos činjenici da je Hrvatska u Uniji tek nešto manje od pola godine. U svom nedavnom izvješću Europska komisija je navela  važan doprinos istraživanjima hrvatskog tehnološkog privatnog sektora, posebno istaknuvši Ericsson Nikolu Teslu koji između ostalih, sudjeluje na projektu UNIVERSAAL koji bi ICT industriji trebao olakšati razvoj i postavljanje rješenja za tzv. Ambient Assisted Living (AAL) – hardvera i softvera koji će povećati kvalitetu života starijih, projektu Cloudscale i drugima poput eWALL-a. Kompanija sudjeluje u istraživačkom projektu Europske Unije u koji je uključeno 13 partnera iz 12 različitih zemalja i koji uz budžet vrijedan gotovo devet milijuna eura ima za cilj u naredne tri godine razviti elektronički zid koji će pomoći starijima i oslabjelima da steknu veću neovisnost i bolju kvalitetu života kod kuće. Projekt pod nazivom eWALL vodit će istraživači s danskog Sveučilišta Aalborg u kojem su se sudionici nedavno i okupili na inicijalnom sastanku. Interaktivni zidni uređaj starijim korisnicima pomoći će u aktivnom uživanju u starosti uz najveću moguću neovisnost.

Stalna podrška

Elektronika će uz odgovarajuću infrastrukturu omogućiti komunikaciju u stvarnom vremenu sa svim sektorima zdravstvenog sustava pa će se seniori osjećati udobno u svome domu i u slučaju tretmana ili oporavka nakon bolesti. Važan cilj projekta je i ovaj sustav učiniti prilagodljivim individualnim potrebama. Poremećaji u radu srca i pluća, smanjena mišićna funkcija i kontrola pokreta neki su od problema koje stariji građani podnose i koji povećavaju rizik života kod kuće. Uz navedeno, mogu imati gubitak sjećanja, slabiji osjećaj orijentacije te smanjenu sposobnost snalaženja u složenim situacijama, a slučajevi blage demencije također zahtijevaju stalnu podršku zdravstvenih profesionalaca.

Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti u Ericssonu Nikoli Tesli ističe da ova kompanija sudjeluje u svim aktivnostima definiranim projektom te rukovodi aktivnostima posvećenim razvoju eWALL platforme, a da će uz to rukovoditi dijelom vezanim uz arhitekturu rješenja te sudjelovati u sistemskoj integraciji eWALL-a. “Ovaj projekt predstavlja odlično proširenje postojećih kompanijskih rješenja u domeni e-zdravstva te nudi suradnju s domenom zdravstva i davatelja njege što može predstavljati korisno iskustvo u daljnjem razvoju proizvoda te sudjelovanju u projektima povezanim s e-zdravstvom“, kaže Huljenić.

Utjecaj na život

U sklopu projekta bit će provedeno interdisciplinarno istraživanje, a javno prikazivanje rezultata će poduprijeti ovaj koncept uz bogato iskustvo u tehničkom, korisničkom i pravnom području. Utjecaj ovog rješenja na život starijih će se mjeriti te će biti provedena društveno-ekonomska studija koja će oblikovati temelje preporuka za zdravstveni sektor što bi vremenom moglo dovesti do novih mogućnosti u nacionalnim zdravstvenim sustavima. 

Namjera

Koordinator projekta Ramjee Prasad naglašava da je intencija da eWALL postane “projekt-svjetionik” u Europskoj Uniji, koji pokazuje kako zajednička istraživanja i razvoj mogu voditi do opipljivih rezultata koji osiguravaju poboljšanje kvalitete života i dodaju vrijednost društvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close