Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Zajedničkim snagama moguće je zaustaviti negativne trendove u primarnoj proizvodnji mlijeka

Zoran Ković, direktor Dukat mliječne industrije.

Zoran Ković
29. studeni 2023. u 22:00
Zoran Ković, Dukat/PD

Godina koju ispraćamo obilježena je važnim pozitivnim trendovima u gospodarstvu: primjetan je pad stope inflacije, rast gospodarske aktivnosti i poboljšanje makroekonomske situacije. Motivirani takvim kretanjima, u Dukatu na 2024. gledamo s optimizmom, kako za gospodarstvo tako i za domaći mljekarski sektor.

Kao lider i najdugovječnija mliječna industrija u zemlji, Dukat je u ovoj godini nastavio poticati proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području. Novi program subvencionirane nabave 1000 junica za naše kooperante već pokazuje rezultate, jednako kao i nastavak naših ulaganja u povećanje otkupne cijene mlijeka što se ogleda u činjenici da je otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj u ovoj godini bila znatno viša od prosjeka zemalja EU.

Jedan od važnijih ovogodišnjih iskoraka Ministarstva poljoprivrede koji može pozitivno utjecati na sektor primarne proizvodnje mlijeka jest Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. On je u skladu s našim optimističnim pogledom na godinu pred nama jer predlaže mjere ulaganja u proizvodnju mlijeka kako bi ona do 2030. dosegla 600 milijuna kilograma mlijeka godišnje.

Pad proizvodnje

Vjerujem da će zajednički napori svih u mljekarskom sektoru već sljedeće godine zaustaviti dugogodišnji pad primarne proizvodnje mlijeka.

Uz to što ukazuje na važnost daljnjeg poticanja velikih proizvođača mlijeka, pozdravljamo činjenicu kako u središte pozicionira male proizvođače koji su ključni za revitalizaciju ruralnih sredina. Vjerujem stoga da će zajednički napori svih dionika mljekarskog sektora već sljedeće godine zaustaviti dugogodišnji pad primarne proizvodnje mlijeka.

Naša ulaganja tijekom godine nisu bila ograničena samo na farmere. Uz nastavak ulaganja u plaće i radne uvjete naših zaposlenika, daljnju modernizaciju i procesnu optimizaciju tvornica, fokus su i dalje bile inovacije kako bismo našim potrošačima osigurali nove visokokvalitetne proizvode, ali i iskoračili na nova tržišta. Sve to važno je za zadržavanje konkurentnosti na domaćem i inozemnim tržištima.

Kako bismo to ostvarili nužna je podrška Vlade u dva smjera: osiguravanjem cijene energenata na razini cijena naših europskih konkurenata i smanjenjem stope PDV-a na mliječne proizvode i sireve, najviše u EU, kako bi se potaknula potrošnja domaćih proizvoda. Godinu su obilježile i investicije u pravcu transformacije poslovanja u smjeru održivosti.

Nastavili smo sa smanjivanjem plastike u ambalaži proizvoda, smanjivanjem našeg ugljičnog otiska optimiziranjem proizvodnje i korištenjem energije sunca te s projektom kružnog gospodarstva kojim iz otpadne višeslojne kartonske ambalaže iz naših pogona dobivamo papirnu konfekciju.

Uz to, provedbom najvećeg pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja ‘Volim šume!’ i novopokrenutog ‘Hrana se ne baca’ nastavljamo educirati građane o važnosti očuvanja okoliša. Smatram da je to naša odgovornost s obzirom na poziciju na tržištu i sektor u kojem poslujemo. Naša posvećenost zaposlenicima, farmerima i potrošačima kroz usmjerenost na vrhunsku sirovinu i kvalitetu Dukat proizvoda, ulaganje u tvornice i inovacije, kao i projekti usmjereni dobrobiti okoliša i zajednice, ostaju u našem fokusu i nadalje. Uvjeren sam da će sve to u novoj godini rezultirati pozitivnim iskoracima kako za Dukat, tako i za cijelo društvo.

New Report

Close