Vjerovnici vjeruju u Fižulićeve 3D printere i oporavak

Autor: Ana Blašković , 20. lipanj 2013. u 12:02
Goranko Fižulić napravio je novi plan za spas Magme koji je dobio zeleno svjetlo/PIXSELL

U idućih pet godina Magma će vratiti najveći dio svojih dugova od gotovo pola milijarde kuna i ostvariti 257 milijuna kuna dobiti.

Nakon gotovo četiri mjeseca pregovaranja vjerovnici Magme naposlijetku su prihvatili prestečajnu nagodbu. Kompanija tako ipak neće u stečaj u kojem bi većina vjerovnika zbrajala gubitke, već da će se u idućih pet godina stabilizirati i otplatiti gotovo više od pola milijarde kuna dugova. U tom bi vremenu kompanija uprihodovala 1,28 milijardi kuna i zaradila 257,6 milijuna kuna profita.

 

16milijuna

kuna prihoda u Magmi očekuju do kraja ove godine

Podupirući drugu verziju plana restrukturiranja, vjerovnici su pristali odreći se dijela svojih potraživanja u zamjenu za vlasništvo, pa će 85 posto dionica Magme prijeći u njihove ruke. Recept za preživljanje je potpuni zaokret u poslovanju, okretanje EU tržištu te usmjerenje na 3D printere i društvene mreže. Radi se o potpuno novoj tehnologiji, usporedivoj s pojavom mobilne telefonije početkom 1990-ih, koja će stvoriti pretpostavke za novu industrijsku revoluciju koja će promijeniti globalne tokove velikog dijela roba i usluga, temelj je Magminog plana za novi poslovni uzlet.

Nove tehnologije

3D printing tehnologija dosad se koristila za proizvodnju prototipova, uglavnom u avioindustriji. Rast prodaje i pad cijena omogućit će da u iduće tri godine krene u promjenu značajnog dijela postojećeg nabavnog lanca roba i usluga.

Umjesto kupnje finalnog proizvoda, krajnji potrošač moći će svoj dizajn i ideju pretočiti u proizvod kod kuće ili uredu po cijeni istoj kao da ga je kupio. Samo u prošloj godini prodano je 45.000 komada 3D printera što je istovjetno količini u proteklom desetljeću. Očekuje se da će prodaja tih uređaja ove godine dosegnuti 120.000 komada uz daljnji val pada cijena pa Magma želi ugrabiti značajan dio tog potencijalno lukrativnog tržišta u nastajanju. Stoga će svoje poslovanje fokusirati u dva segmenta: 3D za djecu i 3D za poslovne korisnike. Dječji segment poslovat će preko platforme www.turbolimac.com i orijentaciju na europska tržišta, a poslovni putem www.magma.hr. s usmjerenjem na lokalno tržište.

Računaju na EU fondove

Za početak poslovanja Magmi treba devet milijuna kuna koji će se osigurati iz europskih fondova namijenjenim inovacijama te zaduživanjem na tržištu kapitala. Već ove godine planom se računa na 16,5 milijuna kuna ukupnih prihoda ostvarenim na domaćem tržištu, od čega će tri četvrtine donijeti Turbo limač. Kratkoročne obveze će se dijelom naplatiti iz nekretnina, pretvarati u temeljni kapital, otpisivati ili refinancirati. Kad se podvuče crta, kraj ove godine Magma će zaključiti sa 0,54 milijuna kuna operativne dobiti, ali će u konačnici dosegnuti 1,9 milijuna kuna gubitka zbog amortizacije imovine.

U idućoj godini 58 posto od 90 milijuna kuna prihoda očekuje se s EU tržišta te dobit od 5,4 milijuna kuna. U 2015. inozemni prihod doseže 77,5 posto od ukupnih 300 milijuna kuna te 53 milijuna kuna profita. Kontinuirani godišnji rast prihoda trebao bi se do 2017. stabilizirati na 25 posto, a u toj godini Magma bi vratila najveći dio svojih dugovanja. Dionica Magme u srijedu je porasla za 125 posto na 1,6 
kuna.

Komentari (9)
Pogledajte sve

riječi predstečajna nagodba budi u meni asocijaciju na neuspjelu firmu i budućnost koja se neće bitno razlikovati od prošlosti.

Nego, gdje je izvještaj koliko smo već zaradili od iznajmljivanja onog “kanua”?

“…neće u stečaj u kojem bi većina vjerovnika zbrajala gubitke, već da će se u idućih pet godina stabilizirati i otplatiti…U tom bi vremenu kompanija uprihodovala…i zaradila… ” Koja zbrka gramatike i vremena, tako je to kad se nešto petlja, muti i nagađa…
Dug je siguran i propast u proteklom vremenu uzrokovana svim i svačim je sigurna. A ova “vjera” je smiješna, tko vjeruje u što, a tko ne vjeruje i zašto…

Pa meni je drago da je gospodin Fižulić dobio drugu šansu.

Ovaj put neka je iskoristi.

Ima mjestu za jedan lanac igračke robe.

radije da se u njemu prodaje domaća pamet i domaće igračke

Neki bi rekli čak i suvernire.

Ovaj će se Svijet zahvaljujući novim tehnologijama mijenjati vrtoglavom brzinom.

treba se prilagoditi.

Tko se neće će propast.

Samo je mašta ograničenje za sanjare.

Gospodin Fižulić se pokazao kao dobar trgovac dok je bilo kupaca.

Kupci će mu sad dolaziti iz svih dijelova svijeta, a troškovi će mu biti manji.

Vidi pod dostupne hrvatske sirovine.

inače nije lijepo se veseliti nečijoj propasti.

Naročito zbog dobavljača koji bi time puno izgubili.

Navijam za sretni kraj.[emo_palacg]

Lp, žuti mačak

New Report

Close