U jeku prodaje tvrtke: Račun Uljanika blokiran, direktor se nada deblokadi već danas

Autor: Marija Brnić , 08. kolovoz 2023. u 12:10
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Novi problemi s likvidnošću događaju se dok traju prijave za dražbu za većinski udjel u Uljanik Brodogradnji 1856 i čeka novog vlasnika, a hoće li ga biti, znat će se za deset dana

U dva i pol mjeseca pulski škver Uljanik Brodogradnja 1856. već treći put je u blokadi. Nije novost da se tvrtka, koja čeka novog vlasnika, suočava s problemom nelikvidnošću, a direktor Samir Hadžić uvjeren je da će se i ova blokada brzo riješiti.

“Imamo razumijevanje naših poslovnih partnera i vjerujem da će se već tijekom dana račun deblokirati”, kaže Hadžić.

Kada je ispunjavanje obveza postalo problem, polovicom svibnja, Vlada je priskočila u pomoć, prolongiravši Uljaniku jamstvo za kredit koji je dobio za gradnju ribarskog broda za norveškog naručitelja, te mu je uz prolongat omogućio i veći iznos kredita povećavši ranije jamstvo od 5,12 milijuna eura za dodatnih 2 milijuna eura.

Kredit koji je Uljanik uzeo kod HBOR-a, kako se računalo da bi prodaja većinskog udjela koja je tada bila u tijeku, mogla rezultirati ulaskom novog vlasnika koji bi se pobrinuo za financijske probleme u škveru, rok vraćanja kredita odgođen je za 2. listopada. Taj rok bio bi vjerojatno dovoljan i da se ne uspije dobiti novog vlasnika, što se na kraju i dogodilo, te da se dražbu u stečajnom postupku nekadašnjeg Uljanika u čijoj su stečajnoj masi udjeli u Uljaniku 1856., provelo u kratkom roku.

Na žalost, procedure sazivanja skupštine dioničara i utvrđivanja nove cijene u nadmetanju, odvijale su se usporeno, a situacija se dodatno zakomplicirala sa štrajkom na sudovima, zbog čega i novi rok za povrat kredita već daje naslutiti da napetosti u pulskom škveru neće popustiti. U tijeku je, naime, novi, treći postupak prodaje 57,44-postotni udjel u Uljaniku 1856., a nova dražba zakazana je za 21. kolovoza.

Prijave za sudjelovanje prikupljaju se još deset dana, a premda je cijena osjetno spuštena u odnosu na prethodni pokušaj prodaje u svibnju, nije poznato hoće li ona biti dovoljno atraktivna za jedinog ozbiljnog takmaca, Čeha Jaroslava Strnada, koji je prema neslužbenim informacijama, zainteresiran, ali i spreman izdvojiti osjetno manje, s obzirom da se i situacija u kompaniji u odnosu na stanje kada je izašao sa svojom ponudom, bitno pogoršala.

Komentirajte prvi

New Report

Close