U drugom pokušaju početna cijena Agroduhana 20 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 22. kolovoz 2022. u 22:00
Do 21. listopada CERP prikuplja obvezujuće ponude za pet udjela koji čine oko 90 posto temeljnog kapitala/D. Špehar/PIXSELL

Zainteresiranih za ovu privatizaciju bilo je i u prvom krugu, u kojemu je otkupljena jedna ponudbena dokumentacija, ali je potencijalni kupac očito odlučio pričekati nižu cijenu.

Pokrenut je novi, drugi po redu u ovoj godini, natječaj za prodaju većinskog udjela države u slatinskom Agroduhanu.

Do 21. listopada CERP prikuplja obvezujuće ponude za pet udjela koji čine oko 90 posto temeljnog kapitala, a početna cijena iznosi 20 milijuna kuna. U odnosu na prvi pokušaj prodaje to je za 20 posto manji iznos, no još uvijek iznad nominalne vrijednosti tih udjela.

Zainteresiranih za ovu privatizaciju bilo je i u prvom krugu, u kojemu je otkupljena jedna ponudbena dokumentacija, ali je potencijalni kupac očito odlučio pričekati nižu cijenu.

Iako službeno nije objavljeno, navodno je riječ o turskoj tvrtki Star Agritech International, koja već dugo “vreba” Agroduhan, a spominjalo se da su njihove ambicije s Agroduhanom puno veće, da bi u slatinu preselili i dio poslova iz drugih zemalja.

Agroduhan ima 80-ak zaposlenih, lani je uprihodio ukupno 59 milijuna kuna i godinu zaključio s dobiti od 3,6 milijuna kuna, a većinu prihoda tvrtka ostvaruje prodajom na međunarodnim tržištima.

Prije privatizacije tvrtka je s bankama uspjela dogovoriti reprogram obveza, no ostao je dug prema CERP-u, koji će očito čekati dolazak novog vlasnika.

Osim turske tvrtke za kupnju Agroduhana interes su, inače, u proteklom razdoblju pokazivale i neke domaće tvrtke, no u dosadašnjem pokušaju privatizacije nisu odlučili niti platiti jamčevinu i ući u sobu za dubinsko snimanje

Komentirajte prvi

New Report

Close