U 2021. bilježe rast svih ključnih pokazatelja poslovanja, dioničarima se smiješi 64 kn dividende po dionici

Autor: Suzana Varošanec , 21. travanj 2022. u 13:24
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nadzorni odbor i Uprava kompanije Ericsson Nikola Tesla zajednički su predložili Glavnoj skupštini Društva koja će se održati 27. lipnja usvajanje odluke o isplati dividende u iznosu od 64 kune po dionici. Pravo na dividendu imaju dioničari koji će na dan 1. srpnja imati na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva, a prvi dan od kojeg se dionicom trguje bez prava na dividendu (ex dividend date) je 30. lipnja, navodi se u kompanijskoj objavi na Zagrebačkoj burzi. Grupa je i dalje visoko na ljestvici najuspješnijih hrvatskih izvoznika te predvodnik kada je riječ o izvozu znanja, a svi ključni pokazatelji poslovanja ENT u 2021. bilježe rast.

Svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe u 2021. bilježe rast i pokazuju nastavak izvrsnih poslovnih rezultata, navodi se u Izjavi poslovodstva ENT koju prati najnovija kompanijska objava na Zagrebačkoj burzi o prijedlogu dividende po dionici u iznosu od 64 kune. Naime, na sjednici održanoj 20. travnja 2022. Nadzorni odbor i Uprava kompanije Ericsson Nikola Tesla zajednički su predložili Glavnoj skupštini Društva usvajanje odluke o isplati dividende u iznosu od 64 kune po dionici.

“Glavna skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla održat će se 27. lipnja 2022. Pravo na dividendu imaju dioničari koji će na dan 1. srpnja 2022. godine imati na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Prvi dan od kojeg se dionicom trguje bez prava na dividendu (ex dividend date) je 30. lipnja 2022.”, navodi se u objavi.

Grupa je i dalje visoko na ljestvici najuspješnijih hrvatskih izvoznika te predvodnik kada je riječ o izvozu znanja, a svi ključni pokazatelji njihovog poslovanja u 2021. bilježe rast te kako navode pokazatelj su nastavka izvrsnih poslovnih rezultata: u usporedbi s 2020., prihodi od prodaje u 2021. bilježe rast od 8,9% – na 2,203 milijarde kuna, pri čemu je porast ostvaren na svim tržišnim segmentima: domaćem, izvoznom i Ericssonovom tržištu.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 47,7%, usluge za Ericsson 40,8%, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 11,5%. Dobit prije oporezivanja viša je 82,1% u odnosu n 2020. te iznosi 194,2 milijuna kuna (2020. je iznosila 106,6 milijuna kuna). Neto dobit za 20221. iznosi 177,3 milijuna kuna, što je porast od 87,6% u odnosu na 2020. kad je iznosila 94,5 milijuna kuna. Povrat od prodaje (ROS) iznosi 8,0%, a u 2020. je bio 4,7%. Zatim u svom komentaru predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević istaknula je i da bruto marža bilježi značajan porast na 11,5% (2020.: 8,6%).

“Bruto dobit viša je 45,9% te iznosi 254,3 milijuna kuna kao rezultat proizvodnog miksa, manjih troškova tranzicije i transformacije te efekta programa operativne i troškovne učinkovitosti, što je pozitivno utjecalo na snažan porast operativne dobiti od 78,6% na 186,4 milijuna kuna. Neto dobit porasla je 87,6% – na 177,3 milijuna kuna. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 369,9 milijuna kuna tako da novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem godine iznose 510,5 milijuna kuna. Kada govorimo o globalnim trendovima, pandemija koronavirusa još jednom je potvrdila važnost digitalizacije te potrebu umrežavanja svih poslovnih procesa”, navela je Kovačević dodavši da u operatorskom segmentu najznačajniji događaj trećeg tromjesečja u Hrvatskoj bila je javna dražba za dodjelu frekvencijskog spektra za 5G mrežu koja je dala zamah u implementaciji 5G tehnologije.

“Naši strateški partneri Hrvatski Telekom (HT) i A1 Hrvatska intenzivirali su implementaciju 5G tehnologije diljem zemlje, pri čemu im je naša kompanija kao isporučitelj rješenja, opreme i usluga za 5G, pružila veliku podršku u ovom zahtjevnom procesu. Ponosni smo što smo prepoznati i cijenjeni kao pouzdan partner koji kupcu pruža vrhunsko korisničko iskustvo na kvalitetnoj i sigurnoj infrastrukturi, a to potvrđuju i neovisna međunarodna testiranja koja iz godine u godinu mreže naših kupaca svrstavaju među najbolje u svijetu. Također, kada govorimo o 5G, moramo istaknuti doprinos stručnjaka našeg Razvojno-istraživačkog (R&D) centra koji u okviru globalnih timova rade na daljnjem razvoju ove tehnologije te naših stručnjaka iz drugih ekspertnih centara koji su tijekom 2021.radili na implementaciji i optimizaciji 5G mreža za Ericssonove strateške kupce diljem svijeta”, dio je izjave Poslovodstva o stanju Grupe i Društva Ericsson Nikola Tesla te bilješke uz financijska izvješća za cijelu 2021., dok za 2022. iskazuju očekivanja daljnjeg nastavaka trenda rasta potreba za ICT rješenjima, što za ENT otvara nove prilike na tržištu, uz nastavak investicija u istraživanje, razvoj i implementaciju suvremenih ICT rješenja te vlastitu digitalnu transformaciju kao i u razvoj znanja i vještina njihovih zaposlenika koji su ključni za uspjeh ENT.

Kako bi podržali svoje kupce te osigurali poslovni rast kompanije, nastavili su zapošljavati te je u 2021. njihov veliki tim osnažen s više od 400 novih zaposlenika, tako da sada u Grupi radi gotovo 3500 zaposlenika, uglavnom visoko obrazovanih stručnjaka iz STEM područja. Najveći softverski dizajn centar u Hrvatskoj, kako ističu, nalazi se upravo u Ericssonu Nikoli Tesli u kojem na najnovijim tehnologijama radi više od 1700 stručnjaka i koji ima potencijal za daljnji rast. No, uz prilike koje donosi, 2022. bit će izazovna zbog političkih i ekonomskih nestabilnosti, poremećaja u lancu opskrbe, značajnih povećanja cijena energenata, povećanja cijena materijala, sirovina i usluga, pa će zahtijevati, kažu, veliko znanje, liderstvo i snažan fokus na strateške odrednice kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close