‘Treba li dodatno uključivati i poticati žene? Naravno da da, ali mislim da se poticaji trebaju događati i puno ranije’

Autor: Lucija Špiljak , 08. ožujak 2022. u 11:00
Anita Cvetić Oreščanin / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sve je veći broj žena u upravama hrvatskih kompanija.

Ove je godine objavljen novi SELECTIO indeks koji mjeri udio žena u upravama društava u sustavu indeksa CROBEX. Iznosi 20,3% i bilježi značajan rast u odnosu na 16,1% istog razdoblja lani, što znači da je u upravama hrvatskih kompanija sve veći broj žena, a s time i sve više pozitivnih primjera.

Prošle godine su tri društva imala predsjednicu uprave, a ove godine predsjednicu uprave ima pet društava – Ericsson Nikola Tesla, Brodogradilište Viktor Lenac, Ingra Saponia i Podravka.

Kako bi približili domaće prakse europskim standardima, stručnjaci SELECTIO Grupe najavili su i promjene u certifikacijskim procesima koje će zahvatiti gotovo 100 tvrtki koje će u 2022. godini pokušati zadovoljiti kriterije za postizanje certifikata Poslodavac Partner. Aktualni nositelji certifikata s izrazito visokom indeksom žena su TRS, SAFU, te mSTART plus koji imaju 100% zastupljenosti žena u upravama. Tu su još i Pliva Hrvatska i Poslovna inteligencija koje imaju 75%, te Zagrebačka pivovara sa 66,7% žena u upravi, a velik broj nositelja ima oko 50% žena na rukovodećim pozicijama.

IT tvrtka Poslovna inteligencija ujedno je jedina tvrtka u regiji s više od 50% zaposlenih žena, povodom čega smo razgovarali s Anitom Cvetić Oreščanin, suosnivačicom i članicom Uprave Poslovne inteligencije.

Što Poslovna inteligencija promiče kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti te omjeru žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama?

Od kad je Poslovne inteligencija zapošljavamo podjednak broj žena i muškaraca, prvo igrom slučaja, nakon nekog vremena svjesno jer smo shvatili da su nam na taj način balansirani timovi vrlo produktivni. Pred gotovo šest godina smo krenuli u proces certifikacije po Mamforce standardu kroz koji smo dodatno ojačali programe rodne ravnopravnosti, balansa poslovnog i privatnog života te mentalnog zdravlja. Ono što mi je osobito važno je da kroz naše programe podržavamo rast i razvoj svih naših kolegica i kolega te dodatno ohrabrujemo kolegice da se odvaže prihvatiti prilike na rukovodećim pozicijama. To je dovelo do toga da imamo podjednak broj žena i muškaraca na svim razinama, uključivo i rukovodne razine. Također, raduje me da nam se značajan broj kandidatica i kandidata za posao javlja upravo iz razloga što vodimo brigu o ovim važnim temama.

Kakve primjere po tom pitanju imamo u IT zajednici?

Velika vrijednost IT industrije je upravo u tome što se afirmacija događa temeljem znanja, stručnosti, rada i rezultata. I to su kategorije gdje nema mjesta predrasudama. U IT-u ima puno primjera sjajnih žena koje su izgradile uspješne karijere, tvrtke, start up-ove. Treba li dodatno uključivati i poticati žene? Naravno da da, ali mislim da se poticaji trebaju događati i puno ranije. Zapravo od trenutka uključivanja djece u obrazovni sustav koji bi trebao biti takav da se djecu potiče da eksperimetiraju, da razvijaju talente, da se uklanjaju predrasude i da prestane biti važno hoće li kćer biti avijatičarka ili sin striček u vrtiću. I u međuvremenu, činiti sami što na tom putu možemo.

Što biste poručili djevojkama i ženama koje se zbog predrasuda danas možda boje pokrenuti startup ili pak preuzeti rukovodeću poziciju?

Jednom mi je jedna prijateljica komentirala zašto je odlučila prihvatiti rukovodeću poziciju: „Razmišljala sam prihvatiti ili ne prihvatiti voditeljsku poziciju. I zaključila da ako prihvatim, bar znam s kime imam posla!“. I to je to, ako prihvatite, bar znate s kim imate posla. Drage dame, budite same sebi prijateljice, probajte nove stvari i ne zamarajte se što možda neće biti savršeno. Savršenstvo se ni ne traži, traži se hrabrost, upornost i srce. Stakleni strop je iluzija. Iluzija koju često same gradimo i iluzija koja je uklonjiva.

Komentirajte prvi

New Report

Close