Suveniri Arbor iz Sirača tvrtka u kojoj s u većina radnika osobe s invaliditetom

Autor: Poslovni dnevnik , 08. svibanj 2014. u 22:00
Marina Župan, ravnateljica Arbora/Damir Špehar/PIXSELL

Kompanija danas zapošljava 56 radnika od kojih je 37 osoba s invaliditetom.

U surovoj tržišnoj utakmici malo je situacija koje svjedoče o socijalnoj osviještenosti i pripravnosti da se pomogne onima koji se ne mogu cjelovito skrbiti o sebi.

Upravo takvu potporu početkom godine ilustrirala je bjelovarska tvrtka Prima Commerce potpisavši ugovor o poslovnoj suradnji s Ustanovom Suveniri Arbor iz Sirača u kojoj su brojnija skupina zaposlenici osobe s invaliditetom.Vlasnik Prime Renato Radić i ravnateljica Arbora Marina Župan potpisali su ugovor kojim se bjelovarska tvrtka obvezala ne samo otvoriti svojih 49 salona namještaja u Hrvatskoj i četiri u Makedoniji za proizvode Arbora, uključiti ih izvozne planove već i zaposliti da proizvode za Primu. Dodatni motiv za uspostavu partnerstva  bila je i kontinuirana politika društveno odgovornog ponašanja koje Prima provodi u svim aspektima poslovanja.

"Zapošljavanje i osposobljavanje osoba s invaliditetom te ulaganje u njihov daljnji rast i razvoj u kombinaciji s visokom profesionalnošću i kvalitetom rada je izvrsna društveno odgovorna poslovna politika, koju ćemo mi svakako i dalje podržavati," ističe Radić.Suvenir Arbor osnovan je 1974. upravo radi zapošljavanja osoba s invaliditetom sa područja županije. Danas zapošljava 56 radnika od kojih je 37 osoba s invaliditetom. Ravnateljica Župan prisjeća se da je krajem 80-ih najznačajnija bila proizvodnja štapova i kuhinjske galanterije koja se prodavala na tržištu tadašnjeg SSSSR-a. U tim zlatnim godinama imali i su 280 zaposlenika. "Danas je situacija potpuno drukčija.Teško se prilagoditi novim uvjetima koje diktira tržište, traže se male serije sa niskim cijenama.

Tržište rada određuju različita kapitalistička načela gdje se u središtu nalazi gospodarski učinak. Stvaranje dodane vrijednosti na način maksimalne produktivnosti i minimalnih troškova isključilo je osobe s invaliditetom  sa tržišta rada. U Hrvatskoj postoji samo pet poduzeća koja se bave isključivo zapošljavanjem osoba s invaliditetom sa veoma sličnim problemima, razlikujemo se u djelatnostima koje obavljamo," kaže Župan i dodaje da samo oni proizvode namještaj, konkretno više vrsta kreveta te kuhinjsku galanteriju. Krenuli su i u proizvodnju namještaja i igračaka za vrtiće. "Osobe s invaliditetom veoma su vrijedni radnici, svu svoju pažnju posvete izradi proizvoda što rezultira kvalitetom", pojašnjava Župan. 

Poslovni dnevnik uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava organizira društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi 2014." te u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućuje studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja. Na natječaj se mogu prijaviti svi redovni studenti s invaliditetom, bez obzira koji fakultet pohađaju. Prijave na natječaj traju od 14. travnja do 15. lipnja 2014. godine.  Na natječaj se možete prijaviti ovdje. Više o projektu Iskustvo zlata vrijedi doznajte na www.poslovni.hr/iskustvo-zlata-vrijedi.

Komentirajte prvi

New Report

Close