Sindikati: Prijeti ‘domino-efekt’ urušavanja HŽ-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2013. u 12:35
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sindikat hrvatskih željezničara na današnjem je prosvjedu upozorio da HŽ-u prijeti “domino-efekt” urušavanja ako Vlada ne ubrza restrukturiranje toga javnog poduzeća.

Sindikat hrvatskih željezničara na današnjem je prosvjedu upozorio da HŽ-u prijeti "domino-efekt" urušavanja ako Vlada ne ubrza restrukturiranje toga javnog poduzeća.

Dosadašnje mjere sanacije i restrukturiranja HŽ-a su zakašnjele i nedovoljne i, ako ih Vlada ne ojača i ubrza, može se očekivati "domino-efekt" pada prvo tvrtki kćeri, a onda i matičnih tvrtki HŽ-a, upozorio je predsjednik Sindikata Ivan Forgač na prosvjedom skupu održanom ispred Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Povod za prosvjed 200-njak članova Sindikata željezničara je teško stanje u PRO-REG-u, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture, čiji radnici nisu primili zadnje tri plaće.

U PRO-REG-u je zaposleno 75 radnika, od čega je 55 u stalnom radnom odnosu, a prosječna neto plaća kreće se oko 3.200 kuna.

Sindikat optužuje vodstvo HŽ-a da ne pokušava spasiti PRO-REG, koji se bavi održavanjem zgrada i pruga, već želi izbjeći isplatu obveza i po cijenu izigravanja radnika i vjerovnika.

Kakva je to poruka kada država tjera u stečaj vlastita poduzeća kako bi izbjegla platiti obveze koje je stvorila prethodna vlada, upitao je Forgač istaknuvši kako PRO-REG nije radio ništa što mu nije naloženo iz HŽ-a.

Osim isplate triju plaća Sindikat traži hitno restrukturiranje PRO-REG-a i preuzimanje dijela zaposlenih u HŽ Infrastrukturu i Pružne građevine, kao i nastavak restrukturiranja društava u vlasništvu HŽ Carga.

Forgač je također kritizirao Vladinu namjeru da pronađe strateškog partera koji bi preuzeo HŽ Cargo.

Ako bi se HŽ Cargo sanirao i restrukturirao, imao bi sjajnu perspektivu pa nema razloga za njegovu prodaju.

Osim toga, čekajući strateškog partnera HŽ Cargo zapada u sve veće teškoće i pritom za sobom povlači društva kćeri kojima gotovo ništa ne plaća, upozorava Forgač.

Predstavnici sindikata sutra će biti primljeni na razgovor u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, najavljeno je iz Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close