Senzori neovisno o prometu i vremenu pogađaju koliko je mjesta na parkiralištu

Autor: Darko Bičak , 03. studeni 2020. u 12:00
FOTO: Press

Varaždinska tvrtka zahvaljujući investicijskom ciklusu u Smart City rješenja povećala prihode za 80%.

Varaždinska tehnološka tvrtka Mobilisis je proteklih nekoliko godina imala značajni investicijski ciklus vrijedan ukupno 38,3 milijuna kuna, a čijim završetkom su uvelike povećali poslovanje što se odrazilo na 60% veći prihod. Istodobno im je izvoz rastao 300%, a zaposleno je i još 25 ljudi. Kako nam pojašnjavaju iz same tvrtke, kojoj je na čelu direktor Krešimir Meštrić, Mobilisis je 2016. na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta prijavio projekt pod nazivom Povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke Mobilisis izgradnjom novog poslovnog prostora i ulaganjem u opremu, a u okviru kojeg im je dodijeljeno 13,7 milijuna kuna bespovratne potpore.

Temelj za IoT projekte

Sam projekt je započeo u lipnju 2017. i završio u roku dvije godine, dok su prvi rezultati ulaganja vidljivi danas. Mobilisis broji 70 zaposlenika, a lani su imali 35 milijuna kuna prihoda, od čega 11 milijuna u izvozu. Izravno djeluju na regionalnim tržištima Slovenije, Srbije te BiH, ali su prisutni i na tržištu Njemačke i Izraela. U brojnim zemljama svijeta su, pak, prisutni su kroz svoje integracijske partnere i distributere. “Petnaestogodišnji razvoj i ulaganje u Mobilisis Cloud infrastrukturu za prijenos, pohranu, estimaciju i prezentaciju podataka putem interneta naš je temelj za razne IoT (Internet stvari) projekte, od kojih su zasad u najvećoj primjeni Fleet management i Smart parking rješenja. Mobilisis u Smart City segmentu razvija pametna rješenja koja će pomoći gradovima evoluirati u pametne gradove budućnosti i pomoći im riješiti veći dio problema vezanih uz prometnu zagušenost. Možemo reći da smo stvorili bazu za razvoj palete proizvoda u sustavu pametnih gradova. Posjedujemo senzorsku tehnologiju koja u svim prometnim i vremenskim uvjetima daje pouzdanu informaciju o raspoloživosti parkirališnih mjesta na ulicama, garažama, parkiralištima šoping centra i slično. Također s tvrtkom Sick GmbH iz Njemačke idemo u smjeru nove industrijske revolucije Industrije 4.0 s ciljem uspostave komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava”, kažu nam u Mobilisisu. Sick je, inače, proizvođač senzora i senzorskih rješenja za industrijsku primjenu.

Iz tvrtke pojašnjavaju da su glavni ciljevi Industrije 4.0 stvoriti pametne tvornice te digitalizirati poslovne i proizvodne procese kako bi se povećala sveukupna kvaliteta, smanjili troškovi proizvodnje i poslovanja te povećali fleksibilnost i učinkovitost.

S tim ciljem su i u Varaždinu razvili TDC-E uređaj koji je industrijski IoT Gateway koji povezuje senzore, strojeve i IoT platformu za prikupljanje i obradu lokalnih senzorskih i procesnih podataka.

Najveći pad u Hrvatskoj

U Varaždinu ističu da ne mogu reći da pandemija koronavirusa nije utjecala na njihovo poslovanje, kako na neke prodajne rezultate tako i na marketinške aktivnosti u smislu sajmova i konferencija na kojima su bili redovito prisutni proteklih godina, no što se tiče prodaje njihovih roba i usluga, Covid kriza je imala manji utjecaj ovisno o tržištu i segmentu.

“Svakako su najveći padovi prodaje na hrvatskom tržištu te na istočnim tržištima. Isto tako, dio našega prodajnog segmenta vezan je uz lokalne investicije koje su se ove godine usporile, što zbog financijske nesigurnosti, što zbog operativne provedbe. Također sama nemogućnost “jednostavnog“ prolaska granica i smanjena mogućnost putovanja u susjedne zemlje donijela je određena usporenja u provedbi projekata koje smo planirali na samom početku godine. Sve to će se odraziti na smanjenu razinu planiranih prihoda”, navode u Mobilisisu koji je nastao 2005. godine u Tehnološkom parku u Varaždinu s fokusom na Fleet management, a koji je tih godina ozbiljno zaživio u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close