Prvi Gorjupov potez je dogovoriti se s PBZ-om i RBA

Autor: Suzana Varošanec , 03. listopad 2012. u 22:00
Dalekovodov račun nije blokiran, pa je moguće da su vjerovnici u srijedu postigli 'nagodbu'

PBZ i RBA aktivirale su svoje zadužnice, a riječ je ukupno o 67 milijuna kuna!

Novi šef Uprave Dalekovoda Matjaž Gorjup koji se na toj fukciji nalazi tek tri dana počeo je brze i, čini se, zasad uspješne pregovore s nizom vjerovnika koji imaju zadužnice Dalekovoda. Ako bi ih oni aktivirali, to bi ugrozilo ozdravljenje tvrtke što se planira učiniti dokapitalizacijom.

Dalekovodov račun, naime, zahvaljujući pregovorima nije blokiran, iako se od ponedjeljka prilično zakuhalo po pitanju njegove likvidnosti. PBZ i RBA aktivirale su svoje zadužnice, a riječ je ukupno o 67 milijuna kuna! No, banke su se izgleda odlučile staviti ih u režim zastoja u Fini umjesto za naplatu. To bi objasnilo zašto račun tvrtke nije dospio u crveno. No, u isto vrijeme se Gorjupova Uprava navodno prihvatila dva teška zadatka. Prvi je uvjeriti "obične" vjerovnike da učine isto što i banke, tj. ako su pokrenule prisilnu naplatu, onda da zadužnice stave u zastoj ili da ih povuku, dok je drugi vezan navodno uz završne pregovore s najvećim kreditorima čiji će rezultat biti, čini se, brzo poznat. S potezom PBZ-a i RBA nova uprava je upoznala i druge kreditore proteklog ponedjeljka kad je Gorjup postao Dalekovodov šef. On je potpisao tzv. cirkularno pismo o blokadi računa u kojem je priredio svima pravi šok navodeći da je po novome "danas račun Dalekovoda blokiran za iznos od 27 milijuna kuna", kao i da je prve sate posvetio iznalažnju mogućeg rješenja s PBZ-om kako bi se maknula blokada računa.

"Iako sam, zajedno s drugim članovima Uprave, imao dobru namjeru riješiti spor s PBZ-om, naša nastojanja je prekinula najava sljedeće blokade u iznosu od 40 milijuna kuna od strane RBA sa sutrašnjim danom. Kako je ovo vjerojatno početak serije blokada koje će uslijediti, odlučio sam se obratiti s molbom za sastanak kreditora društva", piše u dopisu, zaključujući da kompanija unatoč financijskim poteškoćama ima značajnog potencijala za rast i razvoj te da se Dalekovod može i treba spasiti. Pozvao se na podršku iz veljače 2012. kreditora za Dalekovodovo restrukturiranje i dokapitalizaciju, te je najavio mogući sporazum s vjerovnicima u srijedu. Iz Dalekovoda nismo dobili odgovor do zaključenja broja.

Stanje računa

Ili su ih svi poslušali ili je došlo do zastoja u Fini

Prema podacima koje vjerovnici dobivaju od Dalekovoda, uz više banaka i jedna je faktoring kuća isto tako u posljednja dva dana Fini predala zadužnice te ih stavila u zastoj. Prema nekim informacijama, tvrtka je zamolila svoje vjerovnike da zadužnice koje su predali ili će predati, stavljaju u zastoj ili povuku. Ipak, neobična je situacija da su svi vjerovnici poslušali prijedlog Dalekovoda i da nitko nije predao i ostavio zadužnicu na računu. No, otvorena je mogućnost i da Fini treba dva-tri dana da "konsolidira" sve zaprimljene zadužnice te se stoga sada ne vidi "pravo" stanje.  

Komentirajte prvi

New Report

Close