Profit PPD-a 30,4 milijuna eura, 22 posto manje nego 2022.

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2024. u 13:43
PPD je u vlasništvu tvrtke Pavla Vujnovca Blue Horizon nakon što je lani izašao iz ENNA grupe/M. Habljak/PIXSELL

Ukupni prihodi dosegnuli su 3,5 milijarde eura, 20 posto manje u odnosu na 2022.

Prvo plinarsko društvo (PPD) ostvarilo je u 2023. neto dobit u iznosu od 30,4 milijuna eura, 22 posto manje nego godinu ranije kada je iznosila 38,85 milijuna eura, priopćila je kompanija. Ukupni prihodi dosegnuli su 3,5 milijarde eura, 20 posto manje u odnosu na 2022.

“Pad dobiti u skladu je s očekivanjima i odgovara padu prodanih količina plina, odnosno padu prihoda”, navode iz PPD-a. Naglašavaju da je smanjenje prihoda i dobiti prije svega uzrokovano padom cijene plina na europskim burzama, budući da je tijekom 2023. došlo do značajnog pada cijene plina.

Prošla je godina započela je s cijenom od 75 eura po megavatsatu, da bi do kraja godine pala na 30 eura po megavatsatu, ističu. Dodaju da na inozemnim tržištima također svjedoče smanjenju prodaje zbog smanjene potrošnje plina uslijed toplijeg vremena te značajnog pada industrijske potrošnje u Europi.

PPD navodi da su i dalje prije svega orijentirani na prodaju na inozemnim tržištima, na kojima su od prodaje plina lani ostvarili prihod od 2,65 milijarde eura ili 76 posto. Prihod od prodaje domaćim potrošačima na hrvatskom tržištu iznosio 818 milijuna eura, 24 posto ukupne prodaje.

Tvrtka plin nabavlja na europskom tržištu, a dio kupuje iz američkoga LNG-a te ima potpisane dugoročne ugovore o nabavi. U ukupnoj nabavi plina u 2023. godini LNG je činio 31 posto, dok je trgovanje na burzama osiguralo 69 posto plina.

Podsjećaju da plin nabavljaju isključivo iz europskih ili američkih izvora, dok je kupovina Gazpromovog plina obustavljena u studenom 2022. Lani je PPD izašao iz ENNA grupe i u izravnom je vlasništvu tvrtke Pavla Vujnovca Blue Horizon.

Komentirajte prvi

New Report

Close