Premium sladoled udružio ličke Vedrine i samoborski Medenko

Autor: Marta Duić , 01. lipanj 2021. u 13:33
Sladoled pod brendom Medenko voli Vedrine proizvodi se u šest okusa Foto: Vedrana Orlović

Sladoled proizvode u maloj tvornici u Samoboru, a za distribuciju i prodaju se brinu ljudi iz sirane Vedrine.

Vedrine, mala obiteljska sirana koja se nalazi usred Like predstavila je novitet – sladoled Medenko voli Vedrine. Plod je to suradnje samoborskog Medenka koji proizvodi domaće sladolede i sirane koja se bavi proizvodnjom tradicionalnih ličkih mliječnih proizvoda.

Kako objašnjava Milana Mileusnić iz sirane Vedrine, suradnja je počela u siječnju, a proces je trajao dok se recepture nisu prilagodile jer sladoled nije napravljen od mliječnih komponenti nego od gotovih proizvoda (basa, kisel’na, varenika, čvrsti i tekući jogurt).

Povratak na selo

“Farma, odnosno mljekara je prirodno i istinsko okružje sladoleda, a mlijeko s Vedrina me vratilo u djetinjstvo s prvim gutljajem. Kada sam stvarala Medenko, bila sam ponosna što sam u vrijeme velike krize hrvatskog mljekarstva stvorila originalan proizvod od isključivo hrvatskog mlijeka.

Danas sam ponosna što u vrijeme iseljavanja iz ruralnih područja stvaramo proizvod s ljudima koji su se na selo vratili svojim izborom i koji vlastitim primjerom dokazuju da se može.

U osmišljavanju proizvoda bilo je brojnih izazova, od izrade receptura, koje sam morala prilagoditi kvaliteti njihovog mlijeka, do ambalaže gdje je trebalo spojiti dva vizualno vrlo različita brenda.

Sladoled proizvodimo u našoj maloj tvornici u Samoboru, a za distribuciju i prodaju se brinu vrijedni ljudi sirane Vedrine. U stvaranju i odabiru okusa nastojali smo pokriti sve osnovne okusne grupe: bazni, čokoladni, voćni, orašasti…”, objašnjava Ivana Baković, vlasnica Medenka.

Na tržište su tako “izbacili” šest okusa – Varenika a la Splitska torta, kisel’na s višnjama i čokoladom, čokoladni jogurt s malinama, Varenika s lješnjacima i čokoladom, Tekući jogurt s jagodama i Yuzu basa (citrus).

“Naša se proizvodnja bazira na svježim proizvodima, s rokovima trajanja od pet do 15 dana, pa smo bili prisiljeni početi s proizvodnjom trajnog proizvoda zbog varijabilnosti tržišta, pogotovo u ljetnim mjesecima, kada se naše glavno tržište – Zagreb, gotovo pa zatvara.

Tu se nekako i sudbina umiješala jer nas je baš tada kontaktirala Ivana iz Medenka. Mali krug ljudi je imao priliku probati sladolede i ‘feedback’ je fantastičan. Mislimo da s našim proizvodima i Medenko znanjem zaista imamo premium proizvod. Ali, pustimo da na kraju ipak šira publika o tome odluči”, ističe Mileusnić.

Sladolede će na tržište putem specijaliziranih trgovina (Mrkvica, Grga Čvarak, Špeceraj, Zelena baka, Dućkas, Škarnicl, Grincajg u Samoboru, Koni u Gospiću) s kojima već uspješno surađuju te u trgovinama Vedrine na tržnici Kvatrić i Trešnjevka te u Zadru. Uz to, u pregovorima su i s nekoliko vrhunskih ugostitelja i hotelskom kućom.

Samo domaće mlijeko

“U mužnji imamo oko 70-ak kravica, a s pomlatkom brojka se uvijek vrti oko 130 grla. Sve naše proizvode, pa tako i sladolede, radimo isključivo od mlijeka od naših kravica.

Mlijeko ne otkupljujemo i nemamo kooperante jer smatramo da smo po našoj sirovini, mlijeku, vrlo specifični na tržištu te takvi želimo i ostati.

Uz to, imamo i kompletnu kontrolu proizvodnje: od proizvodnje hrane za krave, prehrane krava, do gotovog proizvoda. Najtraženiji proizvodi su naši voćni jogurti koji dolaze u 18 različitih okusa, te Varenika i škripavac˝, poručuje za kraj Mileusnić.

Komentirajte prvi

New Report

Close