Posrnula splitska mljekara Mils spas vidi u sladoledu

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL, Lidija Kiseljak/VL , 11. prosinac 2013. u 22:01
Uvođenjem smrznutog program tvornica koja je 30 godina proizvodila za Ledo računa na 12-15 mil. kuna dodatnih prihoda

Uvođenjem smrznutog program tvornica koja je 30 godina proizvodila za Ledo računa na 12-15 mil. kuna dodatnih prihoda.

Mils Mljekara Split sve je bliže likvidaciji te prodaji i prenamjeni zemljišta, strahuju u Udruzi malih dioničara posrnule splitske mljekare. Sredinom studenoga Uprava je, doznajemo, po tko zna koji put zatražila novih 60 dana odgode za prikupljanje potrebne dokumentacije koja bi osigurala predstečajnu nagodbu za Mils.

Nakon što je Ministarstvo financija kao najveći vjerovnik odbilo plan za ulazak države u vlasničku strukturu tvrtke s čak 76 posto udjela u temeljnom kapitalu, sukladno potraživanjima, rok je, navodno, ovaj put prolongiran jer Ministarstvo, uz odvojeno namirenje HPB-a, HBOR-a i Validusa (od kojega je upravljačka prava preuzela Geneza iz Pleternice) u ukupnom iznosu od oko 32 milijuna kuna, traži dodatnih 50 milijuna kuna za dokapitalizaciju tvrtke. "S takvim zahtjevima teško će se naći zainteresiran strateški partner, koji mora osigurati i sredstva za tekuću likvidnost, investicije… Moguće je samo zatvaranje tvrtke s preostala 72 radnika", tvrdi Marija Brekalo, predsjednica Udruge malih dioničara Milsa. 

Županija ulazi u  vlasništvo? 
Direktorica Milsa Maja Gledec opovrgava da se traži 50 milijuna za dokapitalizaciju. Tvrdi kako taj iznos nije izrečen, već se produljenjem roka rješava kompleksan problem odnosa s razlučnim vjerovnicima koji su u postupku predstečajne nagodbe odredili da zadržavaju svoje pravo odvojenog namirenja, a njihova osiguranja (hipoteke) nalaze se na nekretninama bez kojih nije moguće obavljati osnovnu djelatnost. Mali dioničari pak traže da se i oni uključe u donošenje predstečajnog plana jer drže oko 15 posto dionica tvrtke. Brekalo tvrdi kako ima naznaka da bi Splitsko-dalmatinska županija kao jedan od većih vjerovnika i dioničara ušla u vlasničku strukturu jer joj je prihvatljiviji financijski i operativni plan restrukturiranja Milsa koji je samostalno napravila Udruga. No, iz Županije nam to do zaključenja ovoga broja nisu potvrdili. Doznajemo kako su im ponuđene dvije varijante restrukturiranja.

Prva predviđa zadržavanje sadašnjeg asortimana mljekare, povećanje prerađivačkih kapaciteta, koje bi jamčili ugovori s kupcima, te rast prihoda sa sadašnjih 30 na 40 milijuna kuna. Po drugoj bi se pak uveo dopunski, smrznuti program, poput sladoleda, koji podrazumijeva i ulaganje u rashladnu opremu. Tvornica je do 2006. punih 30 godina proizvodila sladoled za Ledo, među kojima i brend Snjeguljicu, te se nadaju kako bi toj Agrokorovoj tvrtki, koja sada prihoduje oko 1,1 milijardu kuna godišnje, mogli uzeti dio sladolednog kolača od oko 350 tona godišnje, što je između 12 i 15 milijuna kuna dodatnih prihoda. "S obzirom na nepokrivenu nišu funkcionalnih sladoleda te turističku orijentaciju županije, taj pothvat uključuje čak i inovacije poput sladoleda za pse", kaže M. Brekalo koja će, osim na kvalitetnom vođenju nagodbe, inzistirati i na utvrđivanju odgovornosti za oko 130 milijuna kuna duga tvrtke.

Milijun kuna mjesečni minus
Posljednjih 10-ak godina prosječni su gubici Milsa milijun kuna mjesečno, a nakon što mu je 2006. Vlada otpisala 20 milijuna kuna potraživanja DAB-a, u nacrtu predstečajne nagodbe u sklopu financijskog restrukturiranja predlaže se otpis kamata u cijelosti te otpis velika dijela glavnice, ukupno nešto više od 60 milijuna kuna. Iz Uprave nam potvrđuju da su protiv bivše direktorice Milsa Mileve Mimice Lucić, koja je ostavila višemilijunske obveze novim vlasnicima, podnijeli kaznenu prijavu DORH-u. Isto je, kaže Brekalo, učinila i udruga dioničara, koja je tereti za prodaju Mils trgovine Genezi za 25.000 kuna bez suglasnosti NO-a. 

Uprava: Likvidacija nije cilj

Imovina pod hipotekom 

Na pitanje ima li trenutačno interesenata za Mils, direktorica Maja Gledec odgovara tek da se na tome radi, no sigurno je da je država, koja ima najveća potraživanja (više od 50%) odbila ući u vlasničku strukturu. Unatoč nagađanjima kako je nekome u cilju likvidacija društva i prenamjena zemljišta, iz Uprave odgovaraju kako je jasno da, s obzirom na dugove, sadašnji vlasnici Milsa, odnosno Geneza, neće imati utjecaja na to, jer je imovina pod hipotekom i pripada razlučnim vjerovnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close