Otvara se novi front u bitci za posrnuli Dalekovod

Autor: Ana Blašković , 08. kolovoz 2013. u 22:00
U Dalekovodu ne žele komentirati tvrdnje iz anonimke/PIXSELL

U ime udruge Dalekovodaš Uprava se optužuje da je podmirivala dugove putem inozemnih poslovnica mimo zakona, no u Udruzi tvrde da im netko podmeće.

Nakon što je neočekivanim slanjem propisa o predstečajnoj nagodbi na ocjenu ustavnosti Trgovački sud zaustavio finiširanje tog procesa u Dalekovodu i dugoočekivanu normalizaciju stanja, stiže nova komplikacija za tu posrnulu tvrtku. Fini je upućena, premda nije i službeno zaprimljena, žalba na novi nacrt nagodbe u kojoj se Uprava optužuje za sumnjive transakcije s inozemnim podružnicama o kojima nije obaviješten povjerenik nagodbe. 

Mimo znanja povjerenika 
Žalbu potpisuje udruga Dalekovodaš, no u njoj tvrde da im netko podmeće slanje tog dokumenta, pa je izgledno da se u interesnim bitkama za Dalekovod otvara novi front. Pošiljatelj žalbe sumnja da je popis vjerovnika u nacrtu nagodbe nepotpun jer u njemu nema stranih dobavljača koji su poslovali s Dalekovodovim tvrtkama u inozemstvu. "Postoji opravdana sumnja da su tijekom procesa predstečajne nagodbe poslovne jedinice u inozemstvu provodile podmirenje dugova evidentiranih na dan pokretanja postupka a da nisu pritom o tome obavijestili povjerenika i dobili odobrenje. Opisane transakcije provođane su putem inozemnih računa po nalogu i odobrenju Uprave izvan zakonskog postupka i okvira Zakona o predstečajnoj nagodbi", stoji u dokumentu. Sumnja se da ta dugovanja jesu postojala u inozemstvu, ali da nisu prijavljena kada i tražbine ostalih vjerovnika. Navode se ugovori s norveškim Statnettom, ukrajinskim Ukrenegrom, OST-om iz Albanije i crnogorskim EPCG-om. Od Fine se zahtijeva provjera iznesenih sumnji prije nego što ispravak nacrta nagodbe bude prihvaćen.

Nije službeni stav
Dokument je upućen elektroničkom poštom s gmail adrese udruge Dalekovodaš, no predsjednica Udruge Tonka Mandić odbacila je autentičnost dokumenta. "Dokument nije službeno poslala udruga te ga to samim time čini nevjerodostojnim. Sadržaj iz navedenog dokumenta, ni u cijelosti ni dijelom, nije raspravljan na tijelima udruge Dalekovodaš, pa samim time nisu bile donesene nikakve odluke o tome, niti su činjenice iz dokumenta službeno stajalište udruge", rekla je Tonka Mandić za Poslovni dnevnik.U Dalekovodu nisu imali komentara na tvrdnje anonimnog pošiljatelja. "Dok dokument i službeno ne bude zaprimljen u Fini, ne možemo komentirati slučaj", kratko su poručili. Može li najnoviji zaplet u predstečajnoj nagodbi dodatno zakomplicirati nagodbu o kojoj ovisi sudbina tvrtke, u Upravi zasad ne žele procjenjivati. 

Žalili se

Presudit će Ustavni sud

Nakon što je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić tražio ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi zaustavivši time praktično završenu nagodbu, Dalekovod se također za zaštitu obratio Ustavnom sudu. Tvrde da su im povrijeđena temeljna prava na pravedno suđenje, jednakost pred zakonom i sloboda poduzetništva.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Svi mi znamo sta se radilo u Dalekovodu! Ali evo napokon je doslo vrijeme za stecaj, jedina bozja pravda u cijelom dalekovodu…..

Sve Vam pise u rjesenju Hanfe na 11 stranica(tu ima kriminala za 10 kuka robije po glavi),a to sto Bajic ne poduzima nista koga briga. Jedan iz aleje velikana na poslovnu karticu natuce 100 tisuca kuna goriva za jedan mjesec.Nista cudno tip na racun dalekovoda vozi space shuttle ,a znamo koliko oni trose.

U Dugu Dalekovoda od tri miljarde kuna , nisu imali prste samo ćlanovi bivše Uprave, vjerujem da su se omastili u tom dugu mnogi iz firme niže ranginarini koje sad nitko ne proziva. Dosta je i onih koji su se na dionicama omastili bez kinte uloženoga, svima njima kola su sada otišla nizbrdo i uopće nije upitno da netko šalje anonimna pisma na društvene institucije, ako je več netko faca a ima dokaze tko je krao , pa frajeru prijavi to legalno imenom i prezimenom.


Meni je od 01.10.2011 bilo jasno da NETKO iz Dalekovoda rovari da sjebe firmu

Ali to nikako nije ova ekipa Skansi,Milicic,Tipuric,Telegre,parkovi i to… Vanjski neprijatelj je ocito u pitanju.

New Report

Close