Od petka 14. lipnja velika novost iz Hrvatske pošte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. lipanj 2024. u 13:38
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Autorica izdanja je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatske pošte.

Hrvatska pošta stavlja u optjecaj u petak, 14. lipnja prvo izdanje prigodnih poštanskih maraka iz nove serije „Hrvatska vojna tradicija“, a motivi na markama su hrvatski vojskovođe iz Prvoga svjetskog rata – Svetozar Boroević, Anton Lipošćak, Maximilian Njegovan i Janko Vuković Podkapelski.

Autorica izdanja je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatske pošte.

Nominalna vrijednost maraka je jedan euro. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Nove prigodne marke mogu se kupiti u poštanskim uredima ili online na internetskoj stranici https://www.epostshop.hr/.

U tekstu pratećeg letka uz prigodni poštanski blok dr. Mario Jareb, znanstveni savjetnik iz Hrvatskog instituta za povijest. Ističe da je hrvatska povijest “obilježena  brojnim ratovima koji su poharali hrvatsko ozemlje ili su hrvatski vojnici i vojskovođe ratovali daleko izvan hrvatskih granica”. Dodaje da su u 20. stoljeću “Hrvati i Hrvatska bili izvrgnuti razaranjima čak triju ratova – Prvoga svjetskog rata, Drugoga svjetskog rata i Domovinskog rata”.

U svim ratovima žrtvovali su se brojni hrvatski vojnici, ističe Jareb, napomenuvši: “Bez obzira na to bile to hrvatske vojske ili su hrvatski vojnici bili dio nekih drugih vojski, mnogi među njima istaknuli su se svojim podvizima na bojištu ili su stekli slavu kao uspješni vojskovođe”.

Ove godine obilježava se 110. obljetnica Prvoga svjetskog rata – važna obljetnica koja će imati odjeka u mnogim zemljama koje su i same bile sudionice tog rata.

Među imenima hrvatskih vojskovođa iz Prvoga svjetskog rata kao prvo se nedvojbeno ističe ime feldmaršala Svetozara Boroevića od Bojne (1856. – 1920.). Imena ostalih vojskovođa jesu Anton Lipošćak (1863. – 1924.), Maximilian Njegovan (1858. – 1930.)i Janko Vuković Podkapelski (1871. – 1918.), ističe Jareb.

Komentirajte prvi

New Report

Close