Objavljeni rezultati inspekcije u Dina Petrokemiji

Autor: Objava za medije , 01. kolovoz 2013. u 17:12
Photo: Pero Lovrovic/Vecernji list

Na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša i prirode pokrenut je izvanredni koordinirani inspekcijski nadzora tvrtke DINA-Petrokemija u pogonima u Omišlju.

Na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša i prirode pokrenut  je izvanredni  koordinirani inspekcijski nadzora tvrtke DINA-Petrokemija u pogonima u Omišlju.

U koordiniranom inspekcijskom nadzoru sudjelovali su inspektori Državnog inspektorata iz područja zaštite na radu, opreme pod tlakom i elektroenergetske inspekcije, vodopravni inspektor Ministarstva poljoprivrede, sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja radi provjere postupanja s kemikalijama te inspektor zaštite okoliša radi provjere gospodarenja otpadom. Protupožarni inspektori Ministarstva unutarnjih poslova obavili su nadzor lokacije DINA Petrokemije koncem ožujka ove godine.

Inspekcijski nadzor započeo je u subotu 20. srpnja 2013.   i završio u četvrtak 25. srpnja.  Sva izvješća službi uključenih u inspekciju stigla su u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u ponedjeljak 29. srpnja do kraja dana te su objedinjena u skupno završno izvješće.  Koordinirani inspekcijski nadzor potvrdio je da ne postoji opasnost za radnike i stanovništvo te za imovinu u krugu postrojenja i u okolici jer su kemikalije u ispravnom stanju, ispravno uskladištene i čuvane te da u ovim okolnostima nisu opasne.

Bitan propust koji je u nadzoru utvrđen je neobnavljanje atesta za opremu pod tlakom i opremu za automatski nadzor, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Priopćenje u nastavku donosimo u cijelosti i bez izmjena: 

Paralelno s koordiniranim nadzorom, stručne službe ministarstva obavile su konzultacije s nadležnim tijelima RH, poznavateljima stanja sigurnosti u DINA Petrokemiji i vanjskim stručnjacima za zaštitu okoliša  kako bi se potvrdila točnost informacije  da ljudi i  imovina u krugu postrojenja i u okolici nisu u opasnosti te kako bi se preventivno napravio plan postupanja s opasnim tvarima u slučaju potrebe. Na konzultacijama u svrhu provođenje mjera radi sprječavanja i ograničavanja šteta u okolišu   su osim stručnjaka Ministarstva zaštite okoliša iz sektora za procjenu okoliša i industrijska onečišćenja, odjela za rizična postrojenja i štete u okolišu i inspekcije zaštite okoliša sudjelovali i predstavnici Hrvatskog zavoda za toksikologiju, Ministarstva zdravlja i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Neovisno o potvrdi koordiniranog inspekcijskog nadzora da ne postoji neposredna opasnosti za sigurnost stanovništva, materijalnih dobara i okoliš, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode napravilo je analizu mogućeg postupanja sa svakom od kemikalija trenutno prisutnih u DINI:

– iako je Nadzorni odbor DINA Petrokemije određene kemikalije proglasio otpadom i na osnovu te odluke zatražio postupanje Ministarstva zaštite i prirode, nisu dostavljeni dokazi niti je u koordiniranom inspekcijskom nadzoru potvrđeno da kemikalije doista predstavljaju otpad, stoga se one i dalje smatraju sirovinama

– utvrđeno je da su sljedeće kemikalije u postrojenjima u statusu sirovine: 600 kg amonijaka, 4 tone tekućeg klora i 115 tona vinil-klorid monomera (VCM)

– koordinirani inspekcijski nadzor pokazao je da su navedene kemikalije  ispravno uskladištene i čuvane

– mogu postati opasne za stanovništvo, materijalna dobra i okoliš jedino kao predmet namjernih kaznenih djela zbog čega se  MUP-u upućuje preporuka  za češće obilaženje područja tvornice;

– razmotrene su i opcije za moguće postupanje s kemikalijama u slučaju namjerno izazvane izvanredne situacije koja bi kao posljedicu mogla imati negativan utjecaj na stanovništvo i okoliš, te je utvrđeno da bi se poseban tretman u tom slučaju morao primijeniti za tekući klor

– opcije postupanja u tom slučaju bile bi privremeno ili trajno zbrinjavanje kemikalija za što bi trebalo osigurati prijevoz iz Omišlja na drugu lokaciju;

– u slučaju da tržište ne iskaže interes za otkupom  amonijaka, tekućeg klora i vinil-klorid monomera kao sirovine, navedene kemikalije mogu se zbrinuti kao otpad na lokaciji postrojenja po pravilima struke i bez opasnosti za stanovništvo i okoliš

Zaključne ocjene pojedinačno po službama utvrđene su kako slijedi:

Inspekcija zaštite okoliša, sprečavanje nastanka štete u okolišu i gospodarenje otpadom: inspekcijskim pregledom na lokaciji postrojenja u Omišlju utvrđeno je da se tijekom 2012. i 2013. godine opasni i neopasni otpad zbrinjavao na propisani način putem ovlaštenih osoba. Tijekom ovog pregleda, obilaskom pogona i prostora na kojima su uspostavljena privremena skladišta otpada, otpada nije bio budući da nije bilo proizvodnih aktivnosti.

Državni inspektorat, inspekcija opreme pod tlakom: iako su istekle dozvole, u ispravnoj upotrebi pod radnim tlakovima su sve tlačne posude. Inspekcija je izdala rješenje o zakonskoj obvezi obnavljanja predmetnih dozvola s uobičajenim rokom izvršenja od 60 dana. Pokrenut je i prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Državni inspektorat, inspekcija zaštite rada. Očevidom i dobivenim izjavama nije utvrđeno da u obavljanju rada postoji neposredna opasnost za život ili zdravlje radnika. Budući da pogon ne radi, izdano je rješenje kojim se poslodavcu nalaže da u roku od 30 dana izradi Reviziju procjene opasnosti u skladu s izmjenama u tehnološkom procesu koje utječu ili bi mogle utjecati na sigurnost i zdravlje radnike te u roku od 8 dana izradi pisane upute s obzirom na zatečeno stanje. Pokrenut je i prekršajni postupak.

Državni inspektorat, elektroenergetska inspekcija: svi opasni mediji u postrojenjima koja su ispražnjena i u stanju su mirovanja oko 8 mjeseci nemaju direktne potrebe za opskrbu električnom energijom osim vanjske rasvjete sfernog spremnika VCM-a na kojem je izvršen nadzor. Postrojenje VCM-a detaljno je obnovljeno 2009. godine i sva rasvjetna tijela zamijenjena su novim s tvorničkim atestima. Sva ispitivanja opreme i električnih instalacija u prostorima ugroženim eksplozijom cijelom postrojenja VCM-a provedena su 2010. godine i predana u Ex-Agenciju ali zbog financijskih poteškoća i nemogućnosti plaćanja, Agencija nije izdala Ex-dokument. U ovom inspekcijskom nadzoru inspektor procjenjuje da bi rezultati ispitivanja bili potvrđeni i od Ex-Agencije i da je oprema i postrojenje u nadziranom dijelu ispravna ali formalno nedostaje Ex-dokument no ne može se tvrditi da od toga prijeti neposredna opasnost za sigurnost stanovništva, materijalnih dobara i okoliš. Isto vrijedi i za ostala postrojenja koja su ispražnjena i zaustavljena.

Ministarstvo poljoprivrede, vodopravna inspekcija: kontrolom stanja uređaja za obradu otpadnih voda i prihvatnog bazena oborinskih voda s prometnica i parkirališta nije uočen novi dotok niti vizualne promjene niti neugodan miris na vodi u uređaju i u bazenu koje bi upućivala na zagađenje. 

Ministarstvo zdravlja, sanitarna inspekcija: sve opasne kemikalije propisno su uskladištene i čuvane. Niti jedna od opasnih kemikalija se ne koristi u tehnološkim procesima. Svi su tankovi propisno označeni i postoje upute o načinu postupanja u slučaju incidenta. Za sve kemikalije postoje STL listovi ovjereni od strane Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping. Svi djelatnici imaju obavljene zdravstvene preglede specifično za rad s kemikalijama i položene ispite rukovanje s opasnim kemikalijama. Osigurana je propisana zaštitna oprema, odjeća i obuća. Automatski sustavi nadzora su u funkciji s time da je pojedinoj opremi istekla atestna dokumentacija zbog čega je procesno osoblje dobilo posebnu uputu o povremenom vizualnom nadzoru procesne opreme i lokalnih indikatora o postupanju u slučaju uočenih nepravilnosti i propuštanja. Budući da je sve u skladu sa zakonskom regulativom iz područja nadležnosti sanitarne inspekcije nije bilo potrebno izdavati rješenje o otklanjanju nedostataka.

Ministarstvo unutarnjih poslova, protupožarna inspekcija: požarno preventivnim nadzorom obavljenim koncem ožujka ove godine nisu utvrđeni nedostaci u smislu provođenja propisanih mjera zaštite od požara. O izvršenim ispitivanjima ispravnosti i funkcionalnosti stabilnih sustava za dojavu i gašenje požara kao i stabilnosti sustava za dojavu prisutnosti zapaljivih plinova i para izdana su odgovarajuća Uvjerenja i Zapisnici o ispravnosti koja ističu tijekom listopada i studenog ove godine kada je u planu i redovno preventivni nadzor od strane inspekcije zaštite od požara PU Primorsko goranske. Stanje zaštite od požara unutar tvrtke DINA Petrokemija kontinuirano se prati i djelatnici inspekcije zaštite od požara PU Primorsko goranske u stalnom su kontaktu s osobama zaduženim za obavljanje preventivnih poslova zaštite od požara.

Komentirajte prvi

New Report

Close