Objavljen poziv za sudjelovanje u privatizaciji Pružnih građevina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2013. u 10:27
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

HŽ Infrastruktura objavila je danas poziv na iskaz interesa za sudjelovanje u postupku restrukturiranja poduzeća Pružne građevine i podnošenje neobvezujućih ponuda.

HŽ Infrastruktura objavila je danas poziv na iskaz interesa za sudjelovanje u postupku restrukturiranja poduzeća Pružne građevine i podnošenje neobvezujućih ponuda.

Restrukturiranje se provodi prodajom 100 postotnog poslovnog udjela putem otvorenog prikupljanja javnih ponuda koji će se provesti u dva kruga.

Neobvezujuće ponude podnose se najkasnije do 17. siječnja 2014. godine.

Prema minimalnim uvjetima natječaja, od ponuđača se očekuje zadržavanje postojeće djelatnosti, preuzimanje svih radnika, jednokratno plaćanje kupoprodajne cijene kao i plaćanje, preuzimanje i/ili zamjena svih državnih jamstava te jamstava danih od strane prodavatelja.

Jedan od uvjeta je i da je ponuđač tijekom 2010., 2011. i 2012. godine uredno izvršio radove obnove, održavanja i/ili izgradnje najmanje tristo kilometara željezničkih pruga te da je tih godina ostvario prosječni godišnji prihod u visini od dvjesto milijuna eura.

Pružne građevine su tvrtka koja se bave projektiranjem, građenjem, obnovom i održavanjem željezničke infrastrukture. Imaju 2.040 zaposlenih i temeljni kapital od 63,9 milijuna kuna.

Pružne građevine osnovane su krajem 2001. godine, a u proljeće ove godine pripojene su im tvrtke Posit i Remont i održavanje pruga. Time je djelatnost izgradnje pružnih građevina (mostova i tunela) proširena i na gradnju, remont i održavanje pruga te montažu i održavanja elektroenergetske kontaktne mreže.

Ukupni prihod Pružnih građevina za prvih devet mjeseci 2013. iznosio je 300 milijuna kuna, a procijenjena vrijednost ukupnih prihoda za 2013. godinu je 537 milijuna kuna.

Tijekom 2013. godine Pružne građevine potpisale su okvirni sporazum s HŽ Infrastrukturom o radovima na obnovi 150 kilometara pruga godišnje za razdoblje od 2014. do 2017. godine, ukupne projicirane vrijednosti 2,4 milijarde kuna.

S obzirom na stratešku mehanizaciju u svom vlasništvu Pružne građevine imaju najveći tržišni udio na hrvatskom tržištu na poslovima gradnje i održavanja pruga i pružnih građevina. Kapaciteti Pružnih građevina omogućuju obnovu približno 150 kilometara pruga godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close