‘Obilasci tvrtki potiču naš poduzetnički duh, a zanimaju nas i veće poljane i dobici’

Autor: Suzana Lepan Štefančić/VL , 10. svibanj 2023. u 22:00
Kroz pogone ENNA Fruita studente Fakulteta agrobiotehničkih znanosti proveo je izvršni direktor Goran Punda/D. Petric/PIXSELL

Studenti iz Osijeka u obilasku otkupnog centra tvrtke ENNA Fruit u Donjem Miholjcu.

Tvrtka ENNA Fruit vodeći je distributer i otkupljivač voća i povrća u Hrvatskoj, pa i regiji, a kako izgleda njihov otkupni centar u Donjem Miholjcu i zašto su poželjan poslodavac, iz prve je ruke doznalo dvadesetak studenata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka koji su ih jučer posjetili. Upoznali su cijeli proces otkupa, sortiranja i pakiranja voća i povrća.

Tvrtke i u regiji
Sjedište i logističko-distributivni centar ove tvrtke je u Dugom Selu, a otkupni centri specijalizirani za prihvat, skladištenje i pakiranje svježeg voća i povrća nalaze se u Donjem Miholjcu, Lozanu, Varaždinu i Opuzenu. Imaju i tvrtke, odnosno otkupne centre u BiH i Srbiji, konkrento u Gradiški te u Pudarcima nadomak Beograda, kako bi iskoristili potencijal regionalnih “bazena” proizvodnje voća i povrća.

Punda

U dogovoru s kooperantima tražimo modele kako bismo bili dostatni cijele godine. Procesi su to koji traju 5-8 godina.

Njihov proizvodni pogon za preradu voća i povrća u Slatini, pak, najveći je i jedan od najmodernijih u regiji, s godišnjim kapacitetom prerade od 20 tisuća tona. Usto, među vodećim su dobavljačima banana i citrusa za tržište Hrvatske i regije…

“Pogon u Donjem Miholjcu prostire se na 25.000 metara četvornih, od kojih je 12.000 “kvadrata” zatvorenog prostora, gdje su komore za čuvanje jabuka i krušaka iz domaće proizvodnje, ali i svakodnevno se pakiraju lokalni proizvodi, od marelica, šljiva, trešanja, do mrkve, kupusa… Zaposleno je 66 radnika, na zaprimanju, pakiranju i opremanju robe”, prikazuje Goran Punda, izvršni dikretor kooperacije u tvrtki ENNA Fruit.

Svakodnevno se pakiraju lokalni proizvodi, od marelica, šljiva, trešanja, do mrkve, kupusa…/D. Petric/PIXSELL

Otkupljuju voće i povrće od lokalnih proizvođača iz Slavonije i Baranje, a uz približno 150 kooperanata, imaju i vlastitu proizvodnju.

U svom asortimanu ENNA Fruit svojim kupcima nudi više od 50 vrsta svježeg voća i povrća. Asortiman prerađenih proizvoda podijeljen je, pak, u tri proizvodna programa: slatki, kiseli i HoReCa. Sve njih plasiraju na hrvatsko, ali i inozemna tržišta.

Hrvatska je, poznato je, u maločemu samodostatna, kada govorimo o voću i povrću. Kako tome doskočiti?

“Pratimo potrebe na tržištu i dogovaramo proizvodnju robe koja nam nedostaje. Podižemo trenutno u Varaždinu proizvodnju mrkve, kao i luka i krumpira. U dogovoru s kooperantima tražimo modele kako bismo bili dostatni cijele godine. Procesi su to koji traju 5-8 godina, teško je to napraviti u kraktom roku, ali idemo za time da zadovoljimo potrebe za što više artikala koje možemo sami proizvesti”, govori Punda.

20

tisuća tona godišnji je kapacitet prerade proizvodnog pogona ENNA Fruit u Slatini

Korisni obilasci
Radnici su uvijek potrebni pa kao što su studenti jučer ispitivali “njihovo bilo”, tako su i oni osluškivali njih. “Otvoreni smo za suradnju i tijekom studija, i nakon što diplomiraju, to je dobro i za nas i za njih. Svi inžinjeri agronomije su nam potrebni da možemo razvijati domaću proizvodnju, kooperaciju i sve čemu težimo”.

Posjetili su ih jučer studenti 2. godine preddiplomskog studija agroekonomije. “Puno znače takvi posjeti jer nam pokazuju kako proces izgleda u praksi i puno bolje možemo razumjeti ono o čemu pričamo na predavanjima. U budućnosti se mogu zamisliti u sličnoj firmi, vidim se u poljoprivredi i zaista me zanima”, kaže student Danijel Bošnjak, a kolega mu Brajen Boka već ima poljoprivrednog iskustva.

“Bavim se ratarstvom, povrtlarstvom i proizvodnjom šećerca. Potječem iz obitelji iz Satnice Valpovačke koja je počela s poljoprivrednom proizvodnjom na 2-3 hektara, a danas obrađujemo malo veću površinu. Planiram se jednog dana baviti čisto ratarstvom, na većim poljanama, i uz veće dobitke, ako Bog da. Obilasci poduzeća itekako su nam korisni zbog poticanja poduzetničkog duha, otvaranja novih ideja, upoznavanja s novim tehnologijama…”.

Obilazak tvrtke ENNA Fruit organiziran je u sklopu nastave regionalnog i ruralnog razvoja. “Gledamo lokalne priče, kako iz malog, tako i velikog biznisa, kako bi studenti vidjeli što se sve događa u poslovnom svijetu u ruralnom razvoju. Posjetili smo najprije veliko gospodarstvo u Donjem Miholjcu koje proizvodi povrće i završili smo u pogonu ENNA Fruit, dakle kod njihovih otkupljivača, da saznamo kako dalje taj proizvod putuje prema trgovinama”, rezimira Snježana Tolić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Pogon u Donjem Miholjcu prostire se na 25.000 metara četvornih/D. Petric/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close