Najveća tvrtka nema novca za isplatu plaća

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 23. studeni 2012. u 15:20
Dobit Brodosplita je s nule narasla na 1,5 milijardi kuna u 2011./PIX

Brodosplit zahvaljujući državi završio 2011. godinu u plusu.

Kada se promatraju financijski rezultati, prema svim zadanim parametrima, najuspješnija tvrtka Dalmacije je Brodosplit. Prijavljeni prihodi Brodosplita su u 2010. godini iznosili 1,5 milijardi kuna, a u 2011. godini 3,5 milijardi kuna.

Prema Fininim podacima dobit je s nule iz 2010. godine narasla na 1,5 milijardi kuna u 2011. godini, a Brodosplit nema ni za plaće za koje mjesečno moraju izdvojiti 35 milijuna kuna.Stvarni razlog ovakvog stanja na računu Brodosplita jest odluka Vlade o izvlaštenju zemljišta, na kojima se nalaze brodogradilišta. Pojednostavljeno, država je preuzimala kreditne obaveze brodogradilišta pokrivene državnim jamstvima kao naknadu za ispražnjenu imovinu na pomorskom dobru."Na račun tog izvlaštenja, država je brodogradilištima uplatila značajna sredstva, a ukupno je bilo predviđeno osam milijardi kuna. Primjerice, Brodosplitu je isplaćeno 2,9 milijardi kuna, a 3. Maju 2,7 milijardi kuna, zbog čega su se te tvrtke našle na listi deset najvećih po dobiti prije oporezivanja pa je brodogradnja ostvarila neto dobit u visini 4,2 milijarde kuna", stoji u Fininom objašnjenju. Drugoj tvrtki po prihodima u Dalmaciji, lanacu trgovina Tommy, dobit je narsla sa 6,7 milijuna kuna u 2010. godini na 18,1 milijuna kuna u 2011. godini. Osim Brodosplita i Tommyja, prihode iznad milijarde kuna ostvarili su još i TLM -TVP za proizvodnju valjanih proizvoda, Brodomerkur trgovina, Kerum, Studenac, Mesna industrija Braća Pivac te Tankerska plovidba.

Najveće prihode u Šibensko-kninskoj županiji u iznosu od 2,4 milijarde kuna ostvarili su poduzetnici iz djelatnosti prerađivačke industrije, što je u odnosu na 2010. godinu više za 17,5 posto, a udio prerađivačke industrije u ukupnom prihodu u gospodarstvu Županije je 41,5 posto.U većini županija u Hrvatskoj pa tako i u Zadarskoj, najveće gubitke u prošloj i pretprošloj godini zabilježio je građevinski sektor. Njegov udjel u Zadarskoj županijipao je na oko  osam posto ukupnih prihoda i deset posto zaposlenih. Trgovačka društva iz ovog sektora vezana su uglavnom uz projektiranje, građenje i održavanje, a na području Zadarske županije najpoznatije su tvrtke Gortan-Zadar ,Vodoinstalacija, Ceste Zadarske županije, Transport Mušić, Franto te Duca.  U Dubrovačko-neretvankoj županiji sada građevinarstvo čini 12,2% ukupnih prihoda iako je ovaj sektor nekoć bio jedna od okosnica županije, a u Splitsko- dalmatinskoj županiji građevinci ostvaruju 18,2 posto od ukupnih prihoda.

Hrana i piće

Najbolji Studenac i Mesna industrija Braća Pivac

Mesna industrija Braća Pivac te tvrtka Studenac nalaze se na Fininoj listi deset po prihodima najuspješnijih poduzeća. Obje tvrtke u 2011. godini ostvarile su značajan porast prometa i što je još značajnije, dobiti. Mesnoj industriji Braće Pivac dobit je s 44 milijuna kuna u 2010. godini narasla na 47 milijuna kuna u 2011. godini, a  Studencu je dobit rasla s 42 milijuna kuna iz 2010. godine na 54 milijuna kuna u 2011. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close