Najveća i najsuvremenija farma pilića za prosperitetnu budućnost uzgoja peradi u RH

Autor: PD VL native tim , 15. listopad 2023. u 22:00
Najmodernija farma za piliće prostirat će se na području od 350 hektara/PD

Riječ je o jednom od najvećih privatnih ulaganja ikada učinjenih u Hrvatskoj – cijela investicija vrijedna je 572 milijuna eura.

Andrii Matiukha ukrajinski je investitor koji će preoblikovati cijelu hrvatsku gospodarsku sliku. Vlasnik i glavni investitor Petrinja Chicken Companya najavljuje početak izgradnje najveće farme pilića na ovim prostorima, te ističe koliko je zadovoljan brzinom napretka projekta nakon početnih teškoća.

Njegova vizija je probuditi Sisačko-moslavačku županiju nakon svih kriza i prirodnih katastrofa koje su zadesile područje u posljednjih nekoliko godina, a nema boljeg načina nego oživljavanjem primarnih gospodarskih djelatnosti.

PCC jedno je od najvećih privatnih ulaganja ikada učinjenih u Republici Hrvatskoj, s procijenjenom ukupnom vrijednošću ulaganja većom od 500 milijuna eura. U središtu ove revolucionarne investicije je uspostava najsuvremenijeg pogona za uzgoj peradi, dizajniranog za proizvodnju 150 tisuća tona peradi godišnje, što odgovara nevjerojatnoj brojci od 94 milijuna pilića godišnje.

Matiukha

Cilj nam je bio realizirati projekt u dijelu Hrvatske kojem su benefiti projekta lokalnom stanovništvu najpotrebniji.

Više od 50% u izvoz

Predviđeno je da će se ova najmodernija farma za piliće, zajedno s naprednom tvornicom stočne hrane čiji dnevni proizvodni kapacitet podrazumijeva čak 60 tona, prostirat na području od 350 hektara.

Farma koja najavljuje perspektivnu budućnost za lokalnu zajednicu i nacionalno gospodarstvo smjestit će se u Sisačko-moslavačkoj županiji, točnije u Lekeniku, te utjeloviti peradarsku farmu zatvorenog ciklusa koja uključuje sve aspekte od proizvodnje hrane i inkubacije do uzgoja i prerade.

“Konkretno, planirani kapaciteti proizvodnje višestruko premašuju potrebe hrvatskog tržišta pa će se više od 50% godišnje proizvodnje plasirati na inozemna tržišta, čime će se ostvarivati približno 200 milijuna eura godišnjeg prihoda s inozemnih tržišta. Gledajući geografski, u EU planiramo plasirati 45% godišnje produkcije, u Arapski poluotok i USA daljnjih 40% te ostatak u Aziju. Pored činjenice da će se jedna tvrtka iz Hrvatske pozicionirati kao globalni “igrač” multiplikatori efektni na lokalnu zajednicu u dijelu poreza, prireza i naknada, kao i aktivnog odnosa s domaćim dobavljačima bit će i kudikamo značajniji”, smatra Andrii Matiukha.

Andrii Matiukha, vlasnik i glavni investitor Petrinja Chicken Companya

Od investicije vrijedne 572 milijuna eura, približno 350 milijuna eura namijenjeno je za razvoj infrastrukture, 143 milijuna eura za tehnološku opremu i zelenu tehnologiju, dok je ostatak namijenjen za radna sredstva koja su neophodna za početak ovako velikog projekta.

PCC ustraje u svojoj predanosti najnovijim ESRS/GRI standardima koji pokrivaju širok raspon ključnih područja, uključujući dobrobit životinja, održive poljoprivredne prakse, usvajanje obnovljivih izvora energije, odlaganje otpada i upravljanje vodom. Ove standarde izradili su vodeći stručnjaci u industriji diljem svijeta, čime se osigurava najviša razina odgovornosti i održivosti u poslovanju tvrtke.

94

milijuna pilića proizvest će se godišnje u Sisačko-moslavačkoj županiji, što je oko 150 tisuća tona peradi

Ulaganje u zelene tehnologije

PCC-ova strategija pokazuje i istinsku predanost zelenoj tranziciji i održivoj proizvodnji. Značajan dio projekta predviđen je za ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) u iznosu od 15 milijuna eura. Integrirani sustav moći će se pohvaliti značajnim kapacitetom od 10 MW, dok će ga mehanizam pogonjen biomasom nadopunjavati s dodatnih 1 MW. Korištenjem fermentacije tvrtka namjerava proizvoditi 63 tisuće tona organskog gnojiva godišnje. Naime, sustavi biomase i fermentacija koriste nusproizvode kao gorivo, čime se učinkovito smanjuje stvaranje otpada.

Osim utjecaja na poljoprivredu, ova značajna investicija trebala bi pridonijeti i gospodarskom razvoju Sisačko-moslavačke županije te izvršiti značajan utjecaj na nacionalno gospodarstvo.

“Lokalne vlasti i uprava Sisačko-moslavačke županije mogu pružiti potporu investitorima u obliku povoljnog poslovnog okruženja, poreznih olakšica, subvencija ili drugih poticaja. Ovakva potpora može biti privlačna za investitore koji traže sigurnost i podršku u svom poslovanju. Dok smo birali lokaciju projekta, vodili smo se baš time. Naime, cilj nam je bio realizirati projekt u dijelu Hrvatske kojem su benefiti ovog projekta lokalnom stanovništvu najpotrebniji”, ističe Andrii Matiukha.

Očekuje se zapošljavanje 3500 radnika, a za smještaj zaposlenika u izgradnji je i stambeni blok koji će omogućiti lakšu tranziciju za potencijalne radnike iz drugih dijelova Hrvatske. Zapošljavat će se inženjeri i tehnolozi koji će biti dio odjela za istraživanje i razvoj (R&D), te laboratorija.

Planirana neto prosječna plaća na razini kompanije iznosit će oko 1238 eura, a u planu je i program stipendiranja darovitih učenika u lokalnim školama te program stipendiranja studenata, čime će se potaknuti oblikovanje budućih stručnjaka. Kompanija se namjerava uključiti i u lokalnu zajednicu potporom lokalnim sportskim klubovima, turističkim manifestacijama i udrugama.

* Sadržaj omogućila Petrinja Chicken Company d.o.o.

Komentirajte prvi

New Report

Close