Nagodbom predviđeno podmirenje 90% duga vjerovnicima, čeka se revizorsko izvješće

Autor: Suzana Varošanec , 07. prosinac 2012. u 16:07
Mićo Ljubenko, Sandra Cindrić, Renata Duka i Anđa Redžić/A. M./PIX

Prodajom zemljišta na Krku isplatila bi se potraživanja Hypo grupe, većine radnika, a osigurao bi se i kapital za nastavak poslovanja.

Plan restrukturiranja Dina Petrokemije predviđa da se prije pokretanja proizvodnje na Krku deblokira račun, a za to Dina ne može čekati šest mjeseci što je mogući zakonski rok, nego to mora biti idućih nekoliko dana, rekla je Mirjana Tomašković, savjetnica Uprave društva Dioki.

"Nagodbom je predviđeno podmirenje gotovo 90 posto dugovanja prema vjerovnicima, a jedino što nedostaje je revizorsko izvješće", navela je. Primjer je prezentiran na Konferenciji o novostima i iskustvima iz primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u organizaciji konzultantsko-revizorske kuće PwC Hrvatska. John Gasparac, partner PwC Hrvatska, istaknuo je da se pojavio niz pitanja od stupanja na snagu Zakona početkom listopada te je ova Konferencija prilika da se pronađu konkretni odggovori na određene nejasnoće i to kroz konkretne primjere.Anđa Redžić iz Porezne uprave najavila je da će Vlada idućeg tjedna uputiti u Sabor prijedlog izmjena Zakona o financijskom poslovanju. U njemu će biti riješeno revizorsko pitanje tako da oni rade po svojim standardima, ali i dio spornih pitanja. Drugi dio izmjena biti će proveden do ožujka zbog Direktive EU o rokovima plaćanja, rekla je Redžić. Tomašković je navela da u slučaju Dine Petrokemije strateški investitor – turska tvrtka Caliskan, ima obvezu pokretanja proizvodnje, dok je obveza Dine izvršiti tehničku pripremu postrojenja i riješiti deblokadu računa u čemu je "od velike pomoći Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi".

"Bez njega ne bismo uspjeli postići stand still sporazum (svih vjerovnika o deblokadi računa) pošto ih Dina ima 360. Nagodba nam to omogućuje jer je obvezujuća i nema mogućnosti pokretanja stečaja za vrijeme nagodbe", rekla je Tomašković otkrivši da su veliki dobavljači podijeljeni u tri grupe – na osigurane, neosigurane strateške i neosigurane. Do plinofikacije lokacije Dine (Plinacro provodi projekt plinofikacije Krka) predviđen je poček na otplatu gotovo svih dugovanja, jer nema otpisa glavnice nego samo kamata. S obzirom da je Dina suvlasnik tvrtke Ćuf d.o.o. iz Omišlja koja je vlasnik zemljišta na kojem Vlada planira projket LNG terminala, iz cijene koja se ostvari prodajom financirao bi se cijeli niz troškova restrukturiranja Dine. Podmirio bi se dio dugovaranja prema založnom vjerovniku Hypo grupi, veći dio radničkih potraživanja, a ostatak bi bio korišten za normalizaciju poslovanja društva.

Ranka Bunčić, senior menadžer u Odjelu revizije i računovodstvenog savjetovanja PwC Hrvatska potvrdila je da se od četiri izvješća koji su obveza revizora prema zakonu o predstečajnoj nagodbi u vezi dva izvješća postoje poteškoće, pa je revizorska komora dala prijedlog izmjena zakona. Problemi postoje u vezi procjenjivanja vrijednosti društva i bilance na zadnji dan petogodišnjeg razdoblja izvršenja nagodbe, te kod izvješća o planu financijskog i operativnog restrukturiranja, pošto se traži malo čvršće mišljenje od onog što su revizori primjenom MRS-a obvezni dati. Odvjetnik Mićo Ljubenko komentirao je da oblik pozitivnog mišljenja revizora nije identičan standardima koje koriste revizori (MRS):"Revizori se teško prilagođavaju bilo kakvim novim pravilima, a to pitanje može lako biti riješeno. Isti slučaj je i s pitanjem neprijavljenih vjerovnika jer ne postoji ni jedan razlog da to ostane neriješeno."

Fina

Zaprimili 169 prijedloga

Fina je do četvrtka zaprimila 169 prijedloga za postupak predstečajne nagodbe. Pijavljeno je 7,423.550.386 kuna dugova, a u tvrtkama radi 6163 zaposlenika. Obveze veće od 10 mil. kn sadrži 41 prijedlog koji je u nadležnosti nagodbenih vijeća Regionalnog centra Fine u Zagrebu, rekla je Sandra Cindrić, samostalni savjetnik u Centru za prisilnu naplatu Fine.

Komentirajte prvi

New Report

Close