Poslovna 2025.
Poslovna 2024.

Modernizacijom proizvodnih kapaciteta, ulaganjem u rast i ljude te inovacijama do statusa lidera u proizvodnji čelika

Modernizacijom proizvodnih kapaciteta, ulaganjem u rast i ljude te inovacijama do statusa lidera u proizvodnji čelika

Davor Šošić
29. studeni 2023. u 22:00
Davor Šošić, predsjednik Uprave ABS Sisak/PD

Globalna tržišna neizvjesnost nije zaobišla ni industriju čelika. Sukob u Ukrajini, inflacija i enormno variranje cijena energenata utjecali su na potražnju za čelikom, a time i na njegovu proizvodnju.

Industrija se suočava s nestalnim tržišnim uvjetima koji su obilježeni niskim cijenama starog željeza i gotovog čelika. Pored navedenog, veliki utjecaj na dinamiku proizvodnje predstavlja i nedostatak radne snage koji usporava ostvarivanje planiranih ciljeva. Unatoč globalnim negativnim trendovima, ali i internim problemima, produljenja radova na ugradnji novih tehnoloških segmenata te kvaru na glavnom elektroenergetskom transformatoru, ABS Sisak je ostvario pozitivan rezultat koji je u odnosu na proteklu godinu poboljšan za 1,6 milijuna eura.

Već smo u svibnju i lipnju premašili proizvodnju od 20 tisuća tona čelika mjesečno, što je izvrstan rezultat. Tome su svakako doprinijele investicije ABS-a i Danieli Grupe u naš sisački pogon. Ulaganjima u Q-ONE tehnologiju, električnu ljevaonicu (EAF), stroj za kontinuirano lijevanje (CCM) i druge proizvodne tehnologije, smanjili smo zastoje i značajno povećali produktivnost. Situacija se promijenila i na razini krajnjih kupaca. Naime, do sada smo proizvodili isključivo za matičnu tvrtku ABS u Udinama, a sada je gotovo polovina ukupne proizvodnje usmjerena prema direktnim kupcima.

Značajna promjena u poslovanju

Do sada smo proizvodili isključivo za matičnu tvrtku ABS u Udinama, a sada je gotovo polovina ukupne proizvodnje usmjerena prema direktnim kupcima.

Problem nedostatka radne snage rješavamo sustavnim ulaganjem u razvoj i rast ABS-ovih zaposlenika, ali i privlačenje novih. To postižemo kontinuiranim poboljšavanjem radnih i financijskih uvjeta zaposlenika te unaprjeđivanjem njihovih vještina kvalitetnim edukativnim programima. Osim toga, raznim smo inicijativama usmjereni prema poboljšavanju kvalitete života lokalne zajednice, posebno mladih koje želimo zadržati na ovom području.

S obzirom na planove ABS Grupe te navedene poboljšane mogućnosti proizvodnog pogona ABS-a Sisak, u narednom razdoblju planiramo povećanje proizvodnje i prihoda. U planu su i značajne investicije u tehnologije te procese za integraciju i proširenje proizvodnog procesa. Istaknuo bih kako, pored modernizacije proizvodnih kapaciteta, nastavljamo s projektima uređenja unutarnjih i vanjskih prostora pogona temeljenim na sigurnosnim, ali i ekološki prihvatljivim principima.

Prema tome, nastavljamo jačati misiju održivog razvoja koja se temelji na modernizaciji proizvodnih kapaciteta, tehnološkim inovacijama, rastu i razvoju zaposlenika te brizi o lokalnoj zajednici. Strategija je to koja nas je već sad prometnula u regionalnog lidera proizvodnje čelika i predvodnika metalurške industrije na ovom području.

New Report

Close