Mirna u stečaj, nagodbe sklopljene za 950 tvrtki

Autor: Suzana Varošanec , 24. ožujak 2014. u 22:00
Iz Rovinja opet prozivke/D. Marušić/PIXSELL

Rovinjski riboprerađivač ušao u skupinu 5386 dužnika čiji je predmet što se tiče Fine završio.

Za rovinjsku Mirnu Fina je predložila otvaranje stečaja 21. ožujka, kad je ujedno objavila svoj posljednji pregled stanja iz sustava predstečajeva.

Tako je rovinjski riboprerađivač i statistički ušao u najveću skupinu od čak 5386 dužnika čiji je predmet što se tiče Fine završen. U slučaju Mirne riječ je o obustavi postupka nakon kojeg je Fina dužna predložiti pokretanje stečaja kad tvrtka ispunjava uvjete. No, kako žalbeni dio upravnog postupka još nije gotov – o Mirninoj žalbi te žalbama triju vjerovnika odlučuje Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak, Fina će naknadno dostaviti izvornik spisa u originalu stalnoj službi u Pazinu riječkog Trgovačkog suda koja je nadležna za stečaj. Da je taj rok za odluku o žalbi već prošao te da se time krši zakon, nove su prozivke na račun nadležnih iz Linićeva ministarstva, koje je iznijela jučer rovinjska tvrtka.

 

17,4mlrd.

kn obveze su tvrtki čiji je predstečaj prošao

Poručila je da je kršenje roka u kojem je žalbu trebalo riješiti manevar kojim "Ministarstvo financija pokušava krivnju za stečaj sa sebe kao jedinog krivca prebaciti na Finu koja je po zakonu morala reagirati". Finini podaci pokazuju da su predstečajne nagodbe dosad sklopljene za 950 tvrtki s ukupno prijavljenim obvezama od 17,4 mlrd. kn i 18.189 zaposlenih. Za još 757 predmeta prihvaćen je plan financijskog restrukturiranja. Najviše je predstečajnih nagodbi i dalje je sklopljeno na Trgovačkom sudu u Osijeku (261), slijedi zagrebački (230) te sudovi u Varaždinu (143) i Rijeci (119), dok su na začelju dalmatinski sudovi te onaj u Bjelovaru (42). Dosad su stigla 6383 predstečajna prijedloga, i to za 56,5 mlrd. prijavljenih obveza, a subjekti zapošljavaju 48.432 radnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close